Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyermekbénulás-mentessé vált egész Európa

MTI
2002.06.21. 16:14
Európát gyermekbénulás-mentessé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amiről csütörtökön késő este döntött az illetékes szakmai bizottság - közölte Kecskeméti Edit, az ENSZ Gyermekalap (UNICEF) magyar bizottságának igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A WHO és az UNICEF képviselői Koppenhágában jelentették be a budapesti tájékoztatóval egy időben, hogy Európában teljes egészében sikerült felszámolni a gyermekbénulást. Kecskeméti Edit tájékoztatása szerint Észak-, Közép- és Dél-Amerika, valamint a Csendes-óceán nyugati medencéjénél fekvő országok után Európa a harmadik régió, amely mentessé vált a gyermekbénulást okozó polió vírus fertőzésétől. Az igazgató utalt arra, hogy a WHO 1988-ban tűzte ki célul a gyermekbénulás teljes felszámolását, de az ezredfordulós eredeti határidőt nem sikerült teljesíteni. Kecskeméti Edit szerint három megbetegedés-mentes év kell ahhoz, hogy a WHO legyőzöttnek nyilvánítsa a gyermekbénulást valamely régióban.

Budai József gyermekgyógyász, a Szent László Kórház szaktanácsadója elmondta: Magyarországon az utolsó hazai eredetű gyermekbénulásos megbetegedést 1969-ben jelentették. A szakember hangsúlyozta: a gyermekbénulás megelőzésére továbbra is szükséges védőoltásban részesíteni az egy év alatti gyerekeket. Budai József emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1954-ben, 1957-ben és 1959-ben okozott súlyos járványokat a gyermekbénulás vírusa. Közlése szerint Magyarország a világ országai közül az elsők között vezette be az injekcióban beadható, elölt vírust tartalmazó, Salk-vakcinát és 1959-ben a szájon keresztül beadható úgynevezett Sabin-vakcinát is, és azóta a gyermekek védőoltásban részesülnek.