Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gyermekbénulás-mentessé vált egész Európa

MTI
2002.06.21. 16:14
Európát gyermekbénulás-mentessé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amiről csütörtökön késő este döntött az illetékes szakmai bizottság - közölte Kecskeméti Edit, az ENSZ Gyermekalap (UNICEF) magyar bizottságának igazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A WHO és az UNICEF képviselői Koppenhágában jelentették be a budapesti tájékoztatóval egy időben, hogy Európában teljes egészében sikerült felszámolni a gyermekbénulást. Kecskeméti Edit tájékoztatása szerint Észak-, Közép- és Dél-Amerika, valamint a Csendes-óceán nyugati medencéjénél fekvő országok után Európa a harmadik régió, amely mentessé vált a gyermekbénulást okozó polió vírus fertőzésétől. Az igazgató utalt arra, hogy a WHO 1988-ban tűzte ki célul a gyermekbénulás teljes felszámolását, de az ezredfordulós eredeti határidőt nem sikerült teljesíteni. Kecskeméti Edit szerint három megbetegedés-mentes év kell ahhoz, hogy a WHO legyőzöttnek nyilvánítsa a gyermekbénulást valamely régióban.

Budai József gyermekgyógyász, a Szent László Kórház szaktanácsadója elmondta: Magyarországon az utolsó hazai eredetű gyermekbénulásos megbetegedést 1969-ben jelentették. A szakember hangsúlyozta: a gyermekbénulás megelőzésére továbbra is szükséges védőoltásban részesíteni az egy év alatti gyerekeket. Budai József emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1954-ben, 1957-ben és 1959-ben okozott súlyos járványokat a gyermekbénulás vírusa. Közlése szerint Magyarország a világ országai közül az elsők között vezette be az injekcióban beadható, elölt vírust tartalmazó, Salk-vakcinát és 1959-ben a szájon keresztül beadható úgynevezett Sabin-vakcinát is, és azóta a gyermekek védőoltásban részesülnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!