Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sejtátültetéssel a Parkinson-kór ellen

MTI
2002.06.25. 09:44
Amerikai kutatók olyan sebészi eljárást fejlesztettek ki, amely valamikor reményt adhat a gyógyulásra a Parkinson-kórban szenvedő betegeknek. A tudósok Parkinson-kórral fertőzött patkányokon végeztek kísérleteket. Az eljárás során egérembriókból kivett őssejteket idegsejtekké alakítottak át és ezeket ültették be a kísérleti egyedekbe. Az újonnan beültetett idegsejtek - a betegekkel ellentétben - képesek voltak arra, hogy dopamint termeljenek. A dopamin a gerincesek agyában neurotranszmitterként szerepel - ha mennyisége lecsökken, akkor Parkinson-kór alakulhat ki.

A kutatók reményei szerint az eljárás embereken is alkalmazható lesz és általa gyógyíthatóvá válnak azok az idegrendszeri betegségek, amelyeknél jelenleg csak tüneti kezelést tud alkalmazni az orvostudomány - olvasható a Nature című brit tudományos szaklap legfrissebb számában.