Viola
-6 °C
-2 °C

Lettországban nem lett népszerűbb az online vásárlás

Index
2002.07.08. 16:53
Az elmúlt év során Lettországban csak minimális mértékben növekedett az interneten vásárlók aránya a Taylor Nelson Sofres Interactive legújabb kutatása szerint. 2002-ben a lett internetfelhasználók mindössze 4 százaléka vásárolt havonta legalább egy alkalommal az online áruházakban - írja az ITTK Infinit hírlevele. Ez az arány csak egyetlenegy százalékkal nagyobb az előző évben mértekhez képest. A 15-74 év közötti korosztályt figyelembe véve elmondható, hogy az ország lakosságának összesen 1 százaléka vásárolt a hálón.

Az online vásárlás egyik legnagyobb akadályozó tényezője a termékek minősége iránti bizalom hiánya. A felmérés során megkérdezettek harmada ezt az indokot nevezte meg a legnagyobb visszatartó erőnek. Komoly akadályt jelent a tranzakció biztonságának kérdése is, bár ebben a tekintetben a lett arányok kissé kedvezőbbek a vonatkozó nemzetközi statisztikai adatoknál: míg a felmérés által érintett többi országban 30, Lettországban csak 13 százalék mondja azt, hogy azért nem vásárol a világhálón, mert nem szívesen adja meg hitelkártyája számát. A megkérdezettek egyharmada szerint hagyományos üzletekben egyszerűbb és érdekesebb vásárolni.

Annak ellenére, hogy az internet-felhasználók száma megnőtt az országban, a kutatás eredményei arról tanúskodnak, hogy az elektronikus kereskedelem fejlődésére egyelőre nincs kilátás. A Taylor Nelson Sofres Interactive felmérése során összesen 42 238 személyt kérdeztek meg a világ 37 országában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!