Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Lezárták a kiotói egyezmény általános parlamenti vitáját

MTI
2002.07.10. 11:02
Az Országgyűlés kedden lefolytatta az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Felek Konferenciájának 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyvhöz történő csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját.

Expozéjában Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter kifejtette: az úgynevezett üvegházhatású gázok légköri felhalmozódását csak világméretű összefogással lehet megakadályozni. Ismertetése szerint az 1997-ben elfogadott éghajlat-változási keretegyezményt kiegészítő jegyzőkönyvben az OECD-államok, valamint az átalakuló gazdaságú országok arra vállaltak kötelezettséget, hogy az elkövetkezendő tíz-tizenkét évben az üvegházhatású gázok kibocsátását átlagosan öt százalékkal csökkentik.

Mint mondta, a kiotói jegyzőkönyv alapján a magyarországi éghajlatvédelmi törekvéseknek az a céljuk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2008 és 2012 között legalább hat százalékkal legyen alacsonyabb, mint a viszonyításul választott 1985-1987-es időszakban. Kóródi Mária hangsúlyozta: az Európai Unióhoz történő csatlakozás egyik feltétele az, hogy Magyarország megfeleljen az ENSZ keretében megkötött egyezmények követelményeinek.

Az általános vitát megelőzően Surján László (Fidesz), a külügyi bizottság és Hegyi Gyula (MSZP), a környezetvédelmi bizottság előadójaként elmondta: mindkét testület támogatja a határozati javaslatot. A vitában felszólaló képviselők a kiotói egyezmény és a javaslat fontosságát hangsúlyozták. Az általános vitát az elnök lezárta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!