Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezárták a kiotói egyezmény általános parlamenti vitáját

MTI
2002.07.10. 11:02
Az Országgyűlés kedden lefolytatta az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Felek Konferenciájának 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyvhöz történő csatlakozásról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját.

Expozéjában Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter kifejtette: az úgynevezett üvegházhatású gázok légköri felhalmozódását csak világméretű összefogással lehet megakadályozni. Ismertetése szerint az 1997-ben elfogadott éghajlat-változási keretegyezményt kiegészítő jegyzőkönyvben az OECD-államok, valamint az átalakuló gazdaságú országok arra vállaltak kötelezettséget, hogy az elkövetkezendő tíz-tizenkét évben az üvegházhatású gázok kibocsátását átlagosan öt százalékkal csökkentik.

Mint mondta, a kiotói jegyzőkönyv alapján a magyarországi éghajlatvédelmi törekvéseknek az a céljuk, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2008 és 2012 között legalább hat százalékkal legyen alacsonyabb, mint a viszonyításul választott 1985-1987-es időszakban. Kóródi Mária hangsúlyozta: az Európai Unióhoz történő csatlakozás egyik feltétele az, hogy Magyarország megfeleljen az ENSZ keretében megkötött egyezmények követelményeinek.

Az általános vitát megelőzően Surján László (Fidesz), a külügyi bizottság és Hegyi Gyula (MSZP), a környezetvédelmi bizottság előadójaként elmondta: mindkét testület támogatja a határozati javaslatot. A vitában felszólaló képviselők a kiotói egyezmény és a javaslat fontosságát hangsúlyozták. Az általános vitát az elnök lezárta.