Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bőgőmajom született a Szegedi Vadasparkban

MTI
2002.07.10. 12:02
Bőgőmajom született a Szegedi Vadasparkban; a faj ritkasága miatt az esemény igazi szenzációnak számít. Gősi Gábor igazgató szerdán az MTI-nek elmondta: a fekete bőgőmajom (Alouatta caraya) Brazília középső részének őserdeiben, valamint Bolíviában és Paraguayban él, állatkertekben meglehetősen ritka. Európában - hazánkat is beleértve - mindössze öt ország tíz állatkertjében tartják a fajt, a törzskönyvi adatok szerint ötvenhét egyedet. Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban látható, mostantól már három példány.

A szülők Nagy-Britanniából származnak, s noha már öt éve vannak Szegeden a vadasparkban, eddig még nem szaporodtak. A kicsi, akit a gondozók a kisbőgő hangszer után Csellónak neveztek el, az első Magyarországon született bőgőmajom. "A cica nagyságú jövevény két hete született; de a nemét még nem sikerült megállapítani, mert állandóan anyján lóg" - mondta az igazgató. A család a majomerdőben, legtöbbször a fák magasában tartózkodik, ahol fogófarkuk segítségével akrobatikus ügyességgel közlekednek az ágak között. "Etetéskor a gondozó hívására lejjebb merészkednek, és ilyenkor a fák alatt sétálgató közönség közelebbről is megfigyelheti őket" - tette hozzá Gősi Gábor.