Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Elfogadta a parlament a kiotói egyezményhez csatlakozást

Index
2002.07.17. 08:33
Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény Részes Felek Konferenciájának ülésszakán elfogadott Kiotói Jegyzőkönyvhöz történő csatlakozásról szóló határozati javaslatot kedden elfogadta a parlament, 366 igen szavazattal, ellenvoks és tartózkodás nélkül.

Az 1997-ben elfogadott Kiotói Jegyzőkönyv előírása szerint a csatlakozott államoknak adott százalékban csökkenteniük kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Ez Magyarország esetében 6 százalékos csökkenést jelent. A jegyzőkönyvhöz való csatlakozással Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a bázisnak tekintett 1985-87. közötti időszak kibocsátásához képest 2008. és 2012. között 6 százalékos csökkenést ér el.

Magyarország már 1994-ben bekapcsolódott a klímavédelmi nemzetközi tárgyalásokba. Egyetértés volt a jegyzőkönyvhöz való csatlakozás ügyében, és döntés született arról, hogy el kell készíteni a csatlakozáshoz szükséges jogszabályokat. Az Európai Unio kifejezetten kérte a társult országokat, hogy csatlakozzanak a jegyzőkönyvhöz még a Johannesburgi Környezetvédelmi Világtalálkozó szeptemberi megrendezése előtt. Az előző kormány ennek ellenére nem készítette el a jogszabályokat. A halogató magatartás azzal a veszéllyel járt, hogy szeptemberben mind az Unió, mind a Johannesburgi Környezetvédelmi Világtalálkozó (képletesen) szégyenpadra ülteti hazánkat a klímavédelem kérdésének elhanyagolása miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!