Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Perelnek a szolgáltatók a Matáv összekapcsolási ajánlata miatt

MTI
2002.07.22. 16:59
Várhatóan bíróságon és a Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadják a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadását az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) tagjai. Az összes jelentős hazai alternatív távközlési vállalatot tömörítő szervezet sajtóközleményében azonnali kormányzati beavatkozást sürget annak érdekében, hogy létrejöjjenek a versenypiac árfeltételei, ne maradhasson érvényben a volt monopolszolgáltató versenyellenes összekapcsolási árképzése.

A szolgáltatók szerint az elfogadott összekapcsolási percdíjak többszörösei az EU-ban alkalmazott összekapcsolási díjaknak. A HDB határozatával elfogadott összekapcsolási percdíjak a közlemény szerint feltételezhetően nem felelhetnek meg a jogszabályban megkövetelt költségalapú számításnak sem, mert ilyen jelentős eltérést a költségszámítás nem alapozhat meg. A MARIO végződtetési díjai a már megkötött összekapcsolási szerződésekben szereplő áraknál is magasabbak - áll a közleményben.

A szolgáltatók szerint az elfogadott MARIO gyakorlatilag kizárja az alternatív szolgáltatókat a lakossági piacról és az üzleti piac azon rétegéből, amely a Matáv előfizetői hálózatán keresztül veszi igénybe szolgáltatásaikat. Már rövidtávon is azt eredményezheti, hogy az EU gyakorlattól eltérően nem erősödik, hanem gyakorlatilag megszűnik a piaci verseny a hazai telekommunikációban.