Jácint
16 °C
31 °C

Megtalálták a világ legkisebb százlábúját

MTI
2002.07.25. 13:12
Feltehetően a világ legkisebb (mindössze 1,3 centiméter hosszú) százlábújára bukkantak tudósok a New York-i Central Parkban - jelentette a The New York Times. Manhattan nevezetes parkjában több mint száz esztendeje ez az első eset, hogy tudósok új állatfajtára akadtak. A 82 lábú százlábúcska a felfedezők egyikének, Richard L. Hoffmannak, a Virginia állambeli Természetrajzi Múzeum kurátorának tiszteletére a Nannarrup hoffmani nevet kapta.

A felfedezésre úgy került sor, hogy a parkot kezelő nonprofit magáncég felkérte a múzeumot az erdős részben élő fajták törzskönyvezésére. A kutatók 1998-ban nagy mennyiségű bomlásnak indult növényzetet gyűjtöttek be, s a levelek közt talált parányi rovarokat - így százlábúakat is - további vizsgálat végett elküldték a Virginia állambeli múzeum kurátorának. Ő azután azokat a példányokat, amelyeknek fajtabeli hovatartozását nem tudta pontosan meghatározni, olasz tudósokhoz továbbította. Ez utóbbiak végül kiderítették, hogy a miniszázlábú olyan, eddig ismeretlen fajta, amelyhez akár száz vagy még több alfajta is tartózhat.

A Central Parkban talált százlábúcska egyes ázsiai fajtákhoz hasonlít, és Hoffman szerint valószínűleg virágfölddel került New Yorkba. A tudós úgy véli, hogy a Nannarrup túlélési esélyei a sűrűn lakott metropolisban nem éppen a legjobbak - áll az AP jelentésében.