Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a világ legkisebb százlábúját

MTI
2002.07.25. 13:12
Feltehetően a világ legkisebb (mindössze 1,3 centiméter hosszú) százlábújára bukkantak tudósok a New York-i Central Parkban - jelentette a The New York Times. Manhattan nevezetes parkjában több mint száz esztendeje ez az első eset, hogy tudósok új állatfajtára akadtak. A 82 lábú százlábúcska a felfedezők egyikének, Richard L. Hoffmannak, a Virginia állambeli Természetrajzi Múzeum kurátorának tiszteletére a Nannarrup hoffmani nevet kapta.

A felfedezésre úgy került sor, hogy a parkot kezelő nonprofit magáncég felkérte a múzeumot az erdős részben élő fajták törzskönyvezésére. A kutatók 1998-ban nagy mennyiségű bomlásnak indult növényzetet gyűjtöttek be, s a levelek közt talált parányi rovarokat - így százlábúakat is - további vizsgálat végett elküldték a Virginia állambeli múzeum kurátorának. Ő azután azokat a példányokat, amelyeknek fajtabeli hovatartozását nem tudta pontosan meghatározni, olasz tudósokhoz továbbította. Ez utóbbiak végül kiderítették, hogy a miniszázlábú olyan, eddig ismeretlen fajta, amelyhez akár száz vagy még több alfajta is tartózhat.

A Central Parkban talált százlábúcska egyes ázsiai fajtákhoz hasonlít, és Hoffman szerint valószínűleg virágfölddel került New Yorkba. A tudós úgy véli, hogy a Nannarrup túlélési esélyei a sűrűn lakott metropolisban nem éppen a legjobbak - áll az AP jelentésében.