Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Vádiratok e-mailben

Népszabadság
2002.08.01. 14:43
A tervek szerint nemsokára az ügyvédek a beadványaikat, az ügyészek a vádiratokat e-mailben juttatják majd el a bírósághoz. Olyan szoftvert is kifejlesztenek, amely lehetővé teszi az akták bíróságon belüli mozgásának követését.

Az Európai Unió a magyarországi bírósági informatikai rendszer kiépítéséhez szükséges nyolcmillió euró (mintegy kétmilliárd forint) csaknem felét fedezi - mondta el Lomnici Zoltán, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke. A fennmaradó összeget a költségvetésből kell majd finanszírozni. Az idén ezerháromszáz új munkaállomást alakítanak ki a bíróságokon, továbbá a Legfelsőbb Bíróságot és a megyei bíróságokat informatikai úton is összekötik a helyi és a munkaügyi bíróságokkal.

Szeretnék mielőbb összekapcsolni a bírósági, az ügyészségi, a rendőrségi és a földhivatali informatikai hálózatokat. Ez a megoldás az unió több tagállamában is kitűnően működik. Az OIT legutóbb intézkedéseket hozott az alapítványok és társadalmi szervezetek nyilvántartásának közhitelessé tételére. Ezeket az adatokat is hozzáférhetővé teszik az interneten. Nem elképzelhetetlen, hogy nemsokára az ügyvédek a beadványaikat, az ügyészek a vádiratokat e-mailben juttatják majd el a bírósághoz. Lomnici szerint ugyancsak jelentős költségmegtakarítást lehetne elérni a videokonfenciás tárgyalás bevezetésétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!