Jusztina
3 °C
16 °C

Az eTel és a PanTel pert indít a HDB ellen

MTI
2002.08.09. 12:07
A Fővárosi Bíróságon az eTel Magyarország és a PanTel közös keresettel megtámadta a Hírközlési Döntőbizottság (HDb) határozatát a Matáv összekapcsolási referenciaajánlatának (MARIO) elfogadásáról. A két társaság közleménye szerint a keresetlevél a magyar távközlési előfizetők érdekeit is szem előtt tartva a MARIO-t jóváhagyó határozat felfüggesztését, végső soron hatályon kívül helyezését szorgalmazza. Ugyanezen érdekek fokozott érvényesítése érdekében kérte a két távközlési vállalat nyilvános tárgyalás kitűzését.

Az eTel és a PanTel arra számít, hogy a bíróság új eljárásra kötelezi a HDb-t, s ezzel az alternatív távközlési szolgáltatók számára elfogadható, a magyar távközlési versenypiac kialakulása és a távközlési előfizetők szempontjából is előnyös döntés születhet - áll a közleményben.

Az üggyel kapcsolatban a Hírközlési Felügyelet közölte: a hírközlési törvény alapján a HDb határozatai, így a Matáv összekapcsolási referencia-ajánlatának az elfogadása is, bíróság előtt megtámadhatók, s a bíróság jogosult azok tartalmi és eljárási jogszerűségét vizsgálni. A közlemény kitér arra is, hogy a HDb véleménye szerint határozata a jogszabályoknak megfelel, s az adott jogi keretek között a lehető legjobban szolgálja a piac fejlődését.