Lánclevelek az államigazgatásban

2003.02.07. 11:47

Egyes államigazgatási szervek és országos főhatóságok idejüket és energiájukat nem kímélve hivatali munkaidőben láncleveleket terjesztenek. A HavariaPress birtokába került dokumentumok szerint egy Guiness rekordnak szánt lánclevél több minisztérium után bejárta, az ORFK több igazgatóságát, a Vám- és Pénzügyőrséget, a MÁV-ot, de még az OTP-t is.

Az önkormányzatoknál és a fegyveres testületeknél az önálló ügyiratszámon kívül még kijelölt előadója is van az ügynek, aki iktatás után tíz példányban lemásolja az eddigi leveleket és újabb tíz címzettnek egy hivatalos kísérőlevél mellékleteként elküldi őket.

A vastag iratköteg tanúsága szerint az első darabokat 2001. december 10-én keltezték, és alig több mint egy év alatt 350 hivatalt járt már meg Győrújbaráttól Szegedig, Állampusztától Sámsonházáig. Gépelik, másolják, bélyegzik, postázzák annak érdekében, hogy egy rákos kisfiúé legyen a világ legnagyobb címlistája.

A másolatok egyre halványodnak, a levélkötegek pedig szaporodnak, már senki sem tudja, hogy kitől és miért kapta, s azt sem, hogy kinek és miért küldi tovább. A Guiness londoni központjában nem tudnak, az egyedülálló magyar kezdeményezésről mivel az évekkel ezelőtti rekordkísérletet hivatalosan eddig senki sem regisztráltatta.

Az egyik első és máig leállíthatatlan lánclevelet egy halálos rákbeteg angol kisfiú, Craig Shergold indította 1989-ben. A tízéves Craig azt szerette volna, ha az emberek annyi üdvözlőlapot küldenek neki, hogy még halála előtt bekerüljön a Guinness rekordok könyvébe. Felhívása és postai címe a világ minden tájára eljutott, és kevesebb, mint egy év alatt egymillió lap érkezett hozzá. Craig kívánsága beteljesült: bekerült a rekordok könyvébe.
Ám a lapok áradata nem szűnt. Teltek az évek, és a felhívás e-mailben is keringeni kezdett. Egy sikeres műtétet követően Craig kigyógyult betegségéből, ám a lapok csak jöttek: eddig 350 millió érkezett Shergoldék címére. A most 22 éves Craig új kívánsága, hogy ne küldjenek neki több levelet, ám ez egyelőre teljesíthetetlennek tűnik.  • Eladnék
  • Hírek