Új véradós kamu terjed

2005.12.06. 14:18
0 hozzászólás

ver

Júniusban egy "tegnap született" kisfiúnak gyűjtött vért egy alaptalan hoax, ami teljesen megbénította a vérellátót, 2001-ben pedig egy olyan beteghez riasztotta a körlevél a véradókat, aki három héttel korábban gyógyultan hazament a kórházból. Az új változat névvel, születési dátummal próbálkozik és azt hazudja, hogy a betegnek magának kell összegyűjtenie a vért. Ráadásul a szöveg azt bizonygatja, hogy bár korábban voltak hazug véradós emailek, ez nem az. Szerintünk adjon vért négyhavonta, de ne küldje tovább a levelet!

"Kedves Ismerőseim!

Sajnos egy szomorú dolog miatt kérem a segítségeteket. Egy asszony fekszik az Uzsoki kórházban egy nagyműtétre várva amitt CSAK akkor végeznek el, ha összegyűjti rá a vért?! (A legdühítőbb, hogy ő is és a férje is rendszeres véradók! De itt ez sem számít! ) 0 Rh+ vérre van szükség. Kérem aki teheti segítsen! ! ! ! ! ! Aki teheti adjon vért, aki nem az is segíthet azzal, ha értesíti az ismerőseit!

A vért csak úgy kapja meg, ha névszerint az ő javára adjátok. Annyit tudok, hogy a Péterfy Sándor utcai kórházban lehet vért adni. Az adatok, amit meg kell adni: B. J. (1949.03.24.) az Uzsoki kórház sebészetén fekszik!

Kérlek segítsetek! ! ! ! ! (Tudom, hogy 1 éve volt egy kisgyerek miatt egy általános véradási kampány emailben, amit a központi véradóban negatívan vettek. Ezért ígérem, hogy amint tudomást szerzek arról, hogy elegendő vér gyűlt össze arról is tájékoztatást küldök! )

Nagyon köszönöm: Lilla, Andi"

Dr. Miskovits Eszter, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a levéllel kapcsolatban azt mondta, ismeri a szöveget, aminek a korábbi változatokkal ellentétben valóságalapja is van (a levélből a Hoaxkábel a személyiségi jogok védelmében törölte a teljes nevet): "A beteg kezelőorvosa november 30-án, kedden adta le a vérigényt a vérellátó számára, amit szerdán a beteg megkapott, és csütörtökön meg is műtötték. Így teljes ellátásban részesült." A körlevél feltehetően csütörtökön indult, azóta már sokan érdeklődtek a vérellátónál. A főigazgató felhívja az olvasók figyelmét, ha kapnak ilyen levelet, mielőtt elindulnának vért adni, telefonon győződjenek meg a hír valóságtartalmáról. Az OVSZ ingyenes telefonszámán érdeklődhetnek: 06-80-324-244.

A levél érzelmeinkre akar hatni, de a legsúlyosabb állítás egyszerű hazugság. A magyar véradó rendszerben ugyanis - az angollal ellentétben - nem létezik az a módszer, miszerint a beteg maga gyűjti össze a műtéthez szükséges vért. Esetleg a hozzátartozók kérdésére a kezelőorvos tájékoztathat a véradás lehetőségeiről és feltételéről.

"Egyenletes ellátást kell biztosítani, ez egy tervezésen alapuló rendszer. A véradók négyhavonta adhatnak vért és ha valaki most a levél miatt elmegy, akkor januárban, ha szükség lenne a vérére, már nem tudjuk behívni" – mondta Dr. Miskovits Eszter.