Nincs szíved, ha nem küldöd tovább?

2005.12.21. 08:16 Módosítva: 2005-12-21 08:16:05
0 hozzászólás

"Ezzel az e-mail-lel támogathatod 35Ft-tal a
Rákos Gyermekek Alapítványt, ami most egy gépre gyűjt,
amivel sokkal könnyebb a rákot gyógyítani és nem olyan
fájdalmas.
Ha van szíved, küldd tovább legalább 3 embernek!
Köszönjük!!!
Bocsi, ha valakit zavar, de szerintem ilyen
helyekre is el kell, hogy jusson."

Ki kell ábrándítanunk minden jó szándékú embert, aki azt hiszi, hogy egy email továbbításával pénzt utalhat bárkinek.
Az egyik legtipikusabb őshoax, ami számtalan változatban köröz a hálón, kihasználva a küldő jó szándékát, és együttérzését.

A körülbelül egy éve terjedő, a Rákos Gyermekek Alapítvány gépére gyűjtő változatot most különösen sokan tovabbítják, annak ellenére, hogy a Rákos Gyermekek Alapítvány nem létezik.

Felhívtuk a levélben szereplő szervezethez hasonló nevű Gyermekrák Alapítványt, ahol elmondták, ismerik a levelet, mert sokan érdeklődnek náluk az emailes támogatás lehetőségéről. Honlapjukon közleményt jelentettek meg a szaporodó megkeresések miatt: "Sajnos egyre több megkeresést kaptunk a napokban, hogy szélhámosok visszaélnek a Gyermekrák Alapítvány nevével, mit sem törődve azzal, hogy ezen tevékenységükkel esetleg megrendíthetik a bizalmat egy olyan alapítványban, amely megkérdőjelezhetetlenül felelősségteljes feladatot lát el ebben az országban. Alapítványunk semmiféle sms, e-mail-körlevelet, telefonos megkeresést soha nem indított el, munkatársaink soha, semmikor - az Alapítvány fennállása óta - nem csengettek be lakásokba, hogy így gyűjtsenek adományt. A közeljövőben sem áll szándékunkban ilyen irányú tevékenységeket folytatni."

A 'küldje tovább a levelet, és gazdagítja a szegény szenvedőt' hoax 1997-ben jelent meg először a hétéves, "rendkívül ritka" rákbetegségben szenvedő Jessica Mydek nevében.
Az ősváltozatban az orvosok szerint Jessicának már csak hat hónap van hátra, utolsó kívánságként egy levélláncot indít, amellyel az amerikai rákellenes társaság (American Cancer Society) számára gyűjt. A szöveg szerint minden - az acs@aol.com címre - továbbított levél három centtel gazdagítja a rákkutató társaságot, ezért arra kéri a felhasználókat, hogy minél több ismerősnek juttassák tovább az információt.

Aki valóban támogatni szeretné a rákos gyerekeket, ahelyett, hogy emaileket továbbít, kattintson a Gyermekrák Alapítvány, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, vagy az Együtt A Daganatos Gyermekekért Alapítvány honlapjára, és keresse a támogatási lehetőségeket.