Nem kapott kártérítést a gyermekén áteső nő

2006.01.03. 13:38
0 hozzászólás

Évtizedek óta tartja magát a sztereotípia, hogy az amerikaiak hülyék. A szélsőségesen meghökkentő kártérítési perekről szóló körlevél is erre a vélekedésre alapoz, mert milyen más nemzetiségű öregasszony kapna dollárezreket azért, ha megöli pudliját, miközben a fürdetés után mikrohullámú sütőben szárogatja. Márpedig Dorothy Johnson egy nyilvánvalóan hatalmas kamu körlevélszöveg szerint ezért nyert kártérítést a mikrókat gyártó Kenmore Inc.-től.

A Stella-díjról szóló körlevél a kilencvenes évek vége óta kering az interneten, mostanában reneszánszát éli, annyira, hogy december végén a Napi Gazdaság új hírként, az [origo] két rovatban is megemlékezik róla. Olvassa el a vicces pereket felsoroló kamu körlevél aktuális változatát, nevetgéljen rövid ideig, majd görgessen lejjebb és olvassa el azt is, mi az igazság és mi nem.

A körlevél:

A Stella név a 81 éves Stella Liebeck előtt tiszteleg, aki sikeresen perelte 2.9 millió dollárra a McDonald's étteremláncot miután harmadfokú égési sérüléseket szenvedett a magára öntött kávétól. Ennek emlékére osztják ki minden évben a Stella díjat az Egyesült Államok legnevetségesebb kártérítési pereinek.

Az idei évi jelöltek:

1. Kathleen Robertsonnak (Austin, Texas) 780,000 dollárt itélt az esküdtszék mert egy bútorboltban átesett egy szaladgáló kisgyereken és eltörte a bokáját. Az üzlet tulajdonosát meglepte az ítélet, mert a szaladgáló kisgyerek Kathleen Robertson gyermeke volt.

2. A 19 éves LA-I Carl Truman 74,000 dollárt és orvosi kiadásainak megtérítését kapta, mert a szomszédja áthajtott a kezén Honda Accordjával. Mr. Truman nem vette észre, hogy valaki ül a kocsi kormányánál, miközben megpróbálta ellopni a gépkocsi dísztárcsáit!

3. Terrence Dickson (Pennsylvania) kifelé tartott abból a házból, amit éppen kirabolt. A garázson keresztül próbált kijutni a házból, de mivel az ajtónyitó automatika meghibásodott nem tudta kinyitni. Természetesen megpróbált visszajutni a házba, de a garázst és a házat összekötő ajtó bezárult miután becsukta maga mögött. A ház tulajdonosa éppen nyolc napos vakációját töltötte, ezért Mr. Dickson nyolc napig a garázs rabja maradt. Egy rekesz Pepsin és egy nagy zsák kutyatápon élt egy hét alatt. Beperelte a tulajdonos biztosítóját, mert a helyzet túlzott mentális kínokat okozott számára. Az esküdtszék 500,000 dollárnyi kártérítést ítélt neki.

4. Jerry Williams (Arkansas), 14,500 dollárt és orvosi kiadásainak fedezését nyerte, mert a szomszéd vadászkutyája megharapta a fenekét. A vadászkutya a szomszéd bekerített kertjében volt láncon. A kártérítés kevesebb volt, mint vártak, mert az esküdtszék úgy érezte, hogy a kutyát enyhén provokálta Mr. Williams azzal, hogy folyamatosan légpuskával lőtte.

5. Egy philadelphiai éttermet 113,500 dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, miután Amber Carson (Lancaster, Pennsylvania) elcsúszott a földre öntött röviditalon és eltörte a farcsontját. Az ital azért volt a földön, mert Ms. Carson kb. fél perccel korábban a barátjára öntötte miközben vitatkoztak.

6. Kara Walton sikeresen perelte egy disco tulajdonosát, mert leesett a WC ablakából és kitörte két első fogát. Ms. Walton megpróbált lelépni a szórakozóhelyrol a WC ablakon keresztül, mert nem akarta kifizetni a 350 dolláros számlát. 12,000 dollárt és fogászati kiadásainak fedezését ítélte az esküdtszék.

7. Talán az idei befutó Mr. Merv Grazinski (Oklahoma City). Mr. Grazinski vett egy vadiúj 32 láb (majdnem 10 méter) hosszú Winnebago lakókocsit. Első útján hazafelé az autópályán beállította a sebességet 110 km/h-ra, majd elhagyta a vezet?ülést és hátrament, hogy készítsen egy kávét. Mint az várható volt a lakókocsi letért az autópályáról, összetört és felborult. Mr.Grazinski beperelte a Winnebagot, mert nem jelezték a használati utasításban, hogy menetközben nem hagyhatja el a vezetőülést. Az esküdtszék 1,750,000 dollárt és egy új lakókocsit ítélt meg Mr. Grazinskinek. Ezekután a cég megváltoztatta a használati útmutatókat, hátha még egy ilyen idióta vesz tőlük lakókocsit.

Mi az igazság Stelláról?

A Snopes.com leleplező oldal 2001 májusában ismerte meg a körlevelet, és azonnal ki is derítette, az esetek mindegyike hatalmas nagy hazugság. Az eredeti, 2001-es változatban a hetedik eset helyén a pudliját mikrohullámú sütőben szárító Dorothy Johnson pere szerepel. A lakókocsi vezetőüléséről elmászkáló Merv Grazinski ügye 2002 tavaszán ütötte ki a nyeregből a kutyasütögető néni történetét. A Snopes utánanézett a felsorolt ügyeknek, de nem találta a történetekben szereplő személyeket, és a vonatkozó aktákat sem. Az Egyesült Államokban jogot hallgató informátorunk szerint a Stella-díjas körlevélben szereplő ügyeket az emberek fejében élő hamis jogkép példájaként tanítják az egyetemeken.

Az amerikai jogászokat tömörítő ATLA egyesület a Stella Liebeck ügyet leplezte le, annak érdekében, hogy az Egyesült Államok jogi rendszerének becsületén, a híresztelés okozta sérülést helyrehozza. Az ATLA a Stella Liebeck-ügyben szereplő tényeket összegezte. Eszerint 1992 februárjában a hetvenkilenc éves asszony valóban égési sérüléseket szerzett a forró McDonaldos kávétól, és annyit kért az étteremlánctól, hogy térítsék meg kórházi ellátásának költségeit. Az idős asszony a lábán és a nemiszervén harmadfokú égési sérülést szenvedett, ezért bőrátültetést végeztek rajta az egy hétig tartó kórházi kezelés alatt. A cég megtagadta a húszezer dolláros számla kifizetését, bíróság elé vitte az ügyet, majd elvesztette a pert. Ezután további hétszáz személy perelte be a McDonaldsot az égető kávé miatt, azóta írják rá inkább a pohárra, hogy "vigyázat, forró".

Bár a körlevélben szereplő esetek egyike sem igaz, meghökkentő bírósági sztorik azért vannak, és a Stella-díj is létezik. A vicces haláleseteket díjazó Darwin-díjhoz, és a hihetetlennek tetsző tudományos eredményekért járó elismeréshez, az IgNobel-díjhoz hasonlóan ez sem a hatalmas pénznyereményről híres, inkább arról, hogy valódi hülyeségeket tart számon és vicces.

A díj hivatalos szájtjának készítői elhatárolódnak a kamu körlevéltől, és többször hangsúlyozzák, hogy kizárólag a valódi ügyeket dolgozzák fel. Aki kíváncsi a történetekre, ingyenesen feliratkozhat az oldal hírleveleire, és hetente kaphat egyet belőlük. A Stella-díj weboldal, Randy Cassingham coloradói humorista This is True (Ez igaz) weboldalának egyik projektje. Cassingham This is True címen különböző amerikai lapokban bizarr, de igaz történetekről ír cikkeket, amiket aztán a szájton is publikál. Ilyen például annak a rákos férfinak a története, aki beperelte orvosát, mert tovább élt, mint az orvos ígérte, vagy annak a nőnek az esete, aki férje hamvait a konyhai tojásfőző homokórába töltötte, hogy az elhunyt legalább halála után segítsen a házimunkában. Akit az ilyesmi érdekel, és tud angolul, vásárolja meg az Amazonon a humorista Igazi Stella-díj című könyvét.