Nincs értelme hívogatni az Elektromos Műveket

2006.01.23. 11:56
0 hozzászólás

Különös, hogy csak most, de megjelent az első körlevél, ami az áfaváltozásra épít. A szöveg szerint az ELMŰ nem képes magától értelmezni az áfatörvényt, ezért minden fogyasztójától egyenként vár bejelentést. Igazából ez nem így van.

A körlevél

Sziasztok!

Közérdekű info:
Minél hamarabb hívjátok fel az Elektromos Műveket az ÁFA-változás miatt
bejelenteni a jelenlegi méroállást, mert a bejelentés napjáig 25 %-kal,
utána 20 %-kal számolnak.
Add tovább minél több embernek munkahelyen, e-mailben stb.!
Megkédeztem telefonon, valóban igaz... :((

Hajrá hajrá...!!!
06-1-238-1000 kérni a kezelotol a számlázást és ott a 3-as gomb...

Kell hozzá a fogyasztói szám és az óraállás/állások.

Mit mond az ELMŰ?

Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója elmondta, a levél több valótlanságot tartalmaz. Egyrészt az Elektromos Művek ügyfélszolgálatának nem ez a telefonszáma. Van nekik kék (06/40/38-38-38) és ingyenes zöld számuk is (06/80/202- 938, 06/80/200-338) az ügyfeleknek. A levélben megadott telefonszám, amúgy az Elmű Rt. központi száma.

A kommunikációs igazgató elmondta, a havi mérőállás-bediktálás az összes áramfogyasztó csupán két százalékát érinti, a maradék 98 százalék éves leolvasás/elszámolás rendszerben fizet.
"Mindenki az előző havi fogyasztásáról, vagyis utólag kap számlát. Aki havi elszámolásban fizet, havonta egyszer bediktálja telefonon a mérőállása adatait, de ez az összes fogyasztó csupán két százaléka. Náluk az áfatörvény értelmében arányosítjuk a számlához tartozó áfakulcsot, vagyis ha mondjuk december 15 és január 15 közötti időszakot számoljuk el, akkor az összeg felének 25, a másik felének 20 százalék az áfája" – magyarázta Boross Norbert.

Ezek szerint lánclevelek küldözgetése helyett mindenki pontosan ugyanúgy jelentse be az áramszolgáltatójának a mérőállását, ahogy eddig.

Kiegészítés

Az Elektromos Müvek honlapján található alábbi mondat:

"Ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy a gazdasági és közlekedési miniszter 114/2005. (XII. 23.) rendelete értelmében Társaságunk, a Budapesti Elektromos Művek Rt. (ELMŰ) 2006. január 1-jétől a villamos energia fogyasztási díját havi leolvasás esetén a hatálybalépést követő első leolvasással kezdődően, illetve ennél ritkább leolvasás - például éves leolvasás - esetén a fogyasztó által magadott mérőállás szerint, vagy ennek hiányában a fogyasztás időarányos megosztásával állapítja meg és számlázza, az alábbi tarifák és egységárak alapján."