Nincs vírus az ‘Élet szép.pps’ tárgyú levélben

2006.01.30. 11:42
9 hozzászólás

2002-ben már ment egy kört, de most újra nagy ütemben terjed az a lánclevél, ami egy gonosz vírusra hívja fel a figyelmet.

A szöveg szerint, ha kinyitjuk az Élet szép.pps "címmel" érkező levelet, akkor minden elveszik a számítógépünkről, ráadásul a küldő személy hozzáfér az adatokhoz.
Ijesztőnek hangzik, de akkor is kamu.

A körlevél

"Most kaptam - vigyázzatok!
Ha egy olyan E-mailt kapsz azzal a címmel, hogy az - "Élet szép". pps - semmi képp se nyisd ki...!!! Sőt azonnal töröld ki !!! Ez egy új vírus, ami szombat óta van jelen.Ezt a figyelmeztetést az egy ismerős közvetlenül a Microsoft-tól és a Norton-tól kapta. Az Aol már próbálta kitörölni, letiltani de az antivirus software képtelen elpusztítani....! Ha kinyitod mindent elvesztesz a PC-dről és a küldő személynek hozzáférése lesz a nevedhez, E-mailedhez, jelszavaidhoz.

Küldd el ezt a figyelmeztetést ismerősoödnek, barátaidnak!"

Igazából nem vírus, bár lehetne

A lánclevél eredeti változata 2002 januárjában és szeptemberében terjedt, annyiban különbözött a mostanitól, hogy abban angolul és olaszul szerepelt az ’Élet szép’:

"Az információ a Microsoft-tól és a Norton-tól érkezett.
Kérjük az összes kapcsolatban álló személynek továbbítani! Kaphat egy e-mailt, amelyik tartalmaz egy Power Point bemutatót, amely a "La vita é bella.pps" vagy a "Life is beautiful.pps" címet viseli. Amennyiben ezt megkapja: NE NYISSA KI! AZONNAL TÖRÖLJE!! Ha mégis kinyitja, az alábbi üzenet jelenik meg: "Adesso é tardi, la Vostra vitanon é piú bella" vagy "Now it's too late, your life is not beautyfull anymore". Azonnal elveszti a számítógép teljes tartalmát és a küldö hozzáfér a címekhez, e-mail-ekhez és jelszavakhoz.
Egy új vírusról van szó, amelyik szombat délután óta jár körbe. Minden lehetöt meg kell tennünk, hogy megállítsuk ezt a vírust. Az AOL már megerösítette a vírus veszélyességét és az antivírus programok egyelöre nem képesek megsemmisíteni a vírust."

A riasztás már akkor vaklárma volt, tényleges fertőzést sehol sem regisztráltak, a McAfee antivírus cég már akkor figyelmeztetett, nincs értelme a kamu emailt továbbítani.

A McAfee adatai szerint a hoax Brazíliából származik, a portugál után, angol, spanyol, német és magyar nyelveken terjed. Így végül is örülhetünk, hogy bekerültünk a világnyelvek közé.

A magyar Virusbuster is figyelmeztet a kamu vírusriasztásra, és a Snopes hoaxóriás is megemlékezik a levélről. Szerintük a hoax továbbítója azért ne érezze magát teljesen hülyének, mert a Power Point fájlok tényleg fertőzöttek lehetnek.

Ezt annyival egészítenénk ki, hogy nyugodtan csendüljön meg a fejekben a hoaxcsengő, ha a levél szövegében az ismerőst, vagy az ismerős ismerősét emlegetik, akit ráadásul a Microsoft és a Norton is közvetlenül figyelmeztetett. Azért valljuk be, ez fura.