Új típusú mellrákkal riogat a lánclevél

2006.04.03. 14:40

'Új emlőráktünetek – figyelem!!!' tárggyal, nagy ütemben terjed egy riasztó lánclevél, amely szerint a mellbimbóján keletkező kiütésből rosszindulatú daganattá fejlődő tünetek után halt meg egy nő.

A levél hosszú, de tanulságos. Minden, a hoaxokra jellemző elemet tartalmaz: több éve köröz az interneten, személyes információkkal akar együttérzést kiváltani, a tényszerűség álcájával próbálkozik, és sok felkiáltójelet tartalmaz.

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökéhez fordultunk, aki leleplezte az igazságot. Olvasson tovább!

ÚJ EMLŐRÁKTÜNETEK - FIGYELEM!!!
Kérlek, hogy olvassátok el és küldjétek tovább.
Nők: legyetek felkészülve e betegség új megjelenési formájára.
Férfiak: kérem, továbbítsák ezt a levelet; köszönöm, hogy vigyáznak ránk.

ÚJ EMLŐRÁK

Ezt az információt nekünk, nőknek kell figyelembe vennünk. Azt hiszem, fontos, hogy terjesszük barátnőink között.
Novemberben egyik barátnőm nővérének a mellén kiütés keletkezett, hasonló ahhoz, amely a szoptató anyákon jelenik meg.
Mivel a mammográfiája negatív volt, az orvos fertőzés elleni antibiotikumokkal kezelte.
Két kezelés után állapota rosszabbodni kezdett. Orvosa újabb mammográfiára küldte, és ezúttal találtak egy csomót, amelynek szövettani vizsgálata gyorsan növekvő, rosszindulatú daganatot jelzett.

Először kemoterápiát rendeltek neki, hogy csökkentsék a növekedést. Aztán eltávolították a mellét, majd komplex kemoterápia következett, ezután pedig sugárkezelés...
Kilenc hónapi intenzív kezelés után gyógyultnak nyilvánították.
Egy évi maximálisan kihasznált élet után a rák megtámadta a máját.
Négy kezelést csinált végig, és végül úgy döntött, hogy minőségi életet akar, és nem kér a kemoterápia mellékhatásaiból.
Öt rendkívüli hónapunk volt, és ő megtervezte utolsó napjainak összes és minden egyes részletét.

Üzenete a következő:

Kérlek, figyeljetek minden rendellenes dologra, és rögtön keressetek segítséget!!!
A Paget-kór (Paget-tumor):
Ez az emlőrák ritka formája, amely a mell felületén, a bimbón és a bimbóudvaron jelenik meg.
Kiütésnek tűnhet, amely később száraz külsejű sebbé alakul.
Sosem gondoltam volna, hogy ez emlőrák — pedig az. A mellbimbóm sosem látszott másnak, de a kiütés zavart, ezért mentem orvoshoz.
Néha viszketett és fájt, de ettől eltekintve nem zavart. Csupán csúnya és kellemetlen volt, és nem javult az orvosom által felírt krémektől, sem a bőrgyógyász által bőrgyulladásra rendelt kenőcsöktől.

Aggódónak tűntek, de nem figyelmeztettek, hogy ez rák is lehet. Gyanítom, hogy kevés nő tudja, hogy egy seb vagy kiütés a mellbimbón vagy a bimbóudvaron emlőrák lehet.
Az enyém egyszerű vörös foltként kezdődött a bimbóudvaron. A Paget-kór egyik legnagyobb problémája, hogy ártalmatlan tünetekkel indul, ezért gyakran összetévesztik a bőr gyulladásával vagy fertőzésével, így késleltetve a felismerést és a kezelést.

Mik a tünetek?

A tünetek lehetnek:
1. A mellbimbó nem szűnő enyhe gyulladása, csepegése és szárazsága, ami viszketést okoz. (Mint jeleztem, az én esetemben nem nagyon viszketett és nem váladékozott. Viszont éreztem és egyik oldalán var képződött.)
2. Nem gyógyuló seb a mellbimbón (az enyém a a bimbóudvaron volt egy kidudorodással a bimbó közepén).
3. Általában csak az egyik bimbót érinti. Hogyan lehet felismerni?
Az orvosnak fizikailag meg kell vizsgálnia, és azonnali, kétoldali mammográfiát kell végeztetnie.

Még ha az irritáció és a var bőrgyulladásnak tűnik is, az orvosnak rákra kell gyanakodnia, ha a panasz csak az egyik emlőn jelentkezik, és azonnal szövettani vizsgálatot kell kérnie, hogy megállapítsa, mi történik.

Ezt az üzenetet komolyan kell venni és a lehető legtöbb embernek (rokonoknak és barátnőknek) továbbküldeni.

Valakinek az életét mentheti meg. Az én emlőrákom átterjedt a csontjaimra, miután nagy adagokban kaptam kemoterápiát, 28 sugárkezelést és Tamaxofint.
Ha ezt kezdettől fogva emlőrákként diagnosztizálták volna, valószínűleg nem terjedt volna el.

Valamennyi olvasónak: ez szomorú. Mint nők nem tudunk a Paget-kórról.
Ha továbbítjuk ezt a levelet, elérhetjük, hogy mások felismerjék a potenciális veszélyt, így segítünk nőknek szerte a világon.
Kérlek: ha van egy kis időd, küldd ezt el a lehető legtöbb embernek, különösen a családodnak és barátnőidnek; csak egy pillanat, de az eredmény életeket menthet.

A tények

A Snopes.com városi legendákat, és hoaxokat vizsgáló szájt információi szerint a Paget-kórról szóló lánclevél először 1999-ben tűnt fel az interneten, azóta is köröz.

Dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke elmondta, a betegség valóban létezik, egyáltalán nem új, viszont meglehetősen ritka. "A Paget-kórt 1874-ben írták le, és 1928 óta tudjuk, hogy rosszindulatú
daganatos betegség, tehát nem új megbetegedésről van szó. Magyarországon
évente 7500 új emlődaganatot diagnosztizálunk, és ennek egy százaléka lehet Paget-kór, vagyis évente hetven-nyolcvan új megbetegedés fordulhat elő" – fogalmazott.

Van másik

Tovább bonyolítja a Paget-ügyet, hogy az orvostudomány két, különböző Paget-kórt ismer. Az emlődaganatot okozó Paget-kórt azonban nem szabad összetéveszteni azzal a Paget-kórral, ami az oszteoporózis utáni második leggyakoribb metabolikus csontbetegség. A csont Paget-kórját először Sir James Paget brit orvos írta le, 1876-ban. Csontátépülés, csontmegnagyobbodás és felbomló csontszerkezet a tünete, a felgyorsult csontbontás és csontépülés olyan új csontokat termel, amelyek a normálisnál puhábbak és gyengébbek, valamint hajlamosabbak a törésre. A Paget-kór a csontvázrendszer bármelyik részét érintheti – leggyakrabban a koponyában, a gerincben és a karok, a lábak hosszú csöves csontjaiban, valamint a medencecsontban fordul elő. Általában véve a betegség lassan halad előre az érintett csontokban, és nem terjed át az érintetlen csontokra.