Telefonos csalás a rendõrkapitánytól

2006.04.18. 12:50
0 hozzászólás

Örömmel értesítjük, egzotikus nyaralást nyert! Cserébe semmi egyebet nem kell tennie, mint 260 brit fontot juttatnia telefonon keresztül egy rejtélyes csaló számára. Jutányosnak hangzik, ugye?

Az elmúlt pár napban közel száz példányban kaptuk meg "a Rendőrkapitány tájékoztatóját", amelyben két különböző telefonos csalásra hívja fel a figyelmet. Még jó, hogy van egy ilyen Rendőrkapitány, aki szeme sarkából mindig a fifikás telefonos csalókat lesi. A gonosz ismeretlenek olyan ügyesek, hogy telefonon, akár percenként ötven fonttal rövidítik meg az áldozatot.

A lánclevél

Felhívás! - A Rendőrkapitány tájékoztatója

A közelmúltban elkövetett két típusú telefonos csalássorozatról
értesítettek bennünket, ezért kérem, hogy amennyiben bárki hasonlóval
találkozik, az alábbiak szerint járjon el.

Az első eset a hagyományos, vezetékes telefonokat érinti, amelynél egy
automata géphang értesíti a hívást fogadó személyt, hogy egy egzotikus
nyaralást nyert, amelynek minden költségét fizetik. Ezután megkérik,
hogy nyomja meg a 9-es gombot a további részletekért. Ekkor egy
emeltdíjas számra kapcsolnak, amelynek a percdíja 20 angol font. Ezt
követően azonban már hiába szakítjuk meg a hívást azonnal, minimum 5
percet, azaz 100 fontot kiszámláznak. A hívás végén megkérnek, hogy
billentyűzzük be a postai irányítószámunkat és a házszámunkat és további
két perc múlva tájékoztatnak, hogy mégsem mi vagyunk a szerencsés
nyertesek. Ez alatt az idő alatt a hívás díja elérheti a 260 fontot.

Mivel a hívások eredete külföldi, a hatóságok és a telefontársaság nem
sokat tehet ellene. Az egyetlen, amit tenni lehet, hogy AZONNAL MEG KELL
SZAKÍTANI A HÍVÁST, AMINT EGY ELŐRE FELVETT ÜZENET ARRÓL TÁJÉKOZTAT,
HOGY NYERTÜNK VALAMIT!

Egyéb variációk is előfordulhatnak, ezért minden hasonló esetben így
járjunk el!

A második eset a mobiltelefonokkal kapcsolatos. Nem fogadott hívásként
a 0709 020 3840-es szám jelenik meg. Az utolsó négy szám változhat, de
az első négy ugyanez marad. A szám visszahívása 50 font (húszezer forint)/ percbe kerül.

Most akkor féljünk?

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) kommunikációs igazgatósága szerint az első csalástípus technológiailag kivitelezhetetlen, a második azonban elképzelhető, ezért nem érdemes visszahívni az ismeretlen külföldi telefonszámokat.

Az NHH állásfoglalása a telefonos csalásokról:

"Az első eset: a levélben leírt átverés technológiailag kivitelezhetetlen, ugyanis egy általam fogadott hívást egy billentyű megnyomásával nem lehet tőlem induló, emeltdíjas hívássá változtatni.
Az idézett figyelmeztetés Angliában is ismert. A már régóta a weben bolyongó levél ügyében a Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője (HFJK) már 2005 májusában a brit Telekommunikációs Ombudsman Hivatalához fordult. A hivatal a kérdést az ügyben illetékes ICSTIS (Independent Committee for the Supervision of Standards of the Telephone Information Services) képviselőjéhez továbbította, aki válaszában azt városi legendának minősítette. Egyben közölte, hogy Angliában a legdrágább emeltdíjas hívás is „csak” percenként 1,5 fontba kerül.

A második eset: a HFJK azt javasolja a felhasználóknak, hogy ismeretlen eredetű – azaz nem magyarországi, nem 06-tal, vagy +36-tal kezdődő - számokat lehetőség szerint ne hívjanak vissza! Amennyiben ilyen számról hívást fogadunk, akkor az a hívó félnek kerül pénzbe és nem a hívást fogadónak – leszámítva, ha a hívást fogadó külföldön tartózkodik.
A „nem fogadott hívást” produkáló szám tulajdonosának kilétét nagy valószínűséggel a hazai szolgáltató sem fogja tudni felfedni. Amennyiben mégis visszahívják a számot és géphang jelentkezik, akkor azonnal bontani kell a hívást."

2004 óta köröz a neten

A Snopes.com városi legendákat, és hoaxokat felderítő oldal 2004 februárjában találkozott először a 0709 előhívóról szóló levéllel, és szakértők bevonásával megállapította, sok fajta csalás létezik, de ez nem tartozik közéjük.

A Snopes szerint ennek ellenére érdemes óvatosnak lenni, ugyanis másfajta pénzelnyelő telefonbetyárkodás azért létezik. Ilyen volt például a Japánban 2002-ben pusztító "wangiri". A wangiri-csalók számítógépes rendszeren keresztül folyamatosan hívogattak véletlenszerű számokat. A rendszer megvárt egy csengést, aztán automatikusan bontotta a vonalat, de közben a hívószámot a mobiltelefonon hagyta. Az áldozat gyanútlanul visszahívta a számot, amivel emelt díjas hívást kezdeményezett. A vonal túloldalán üzenetrögzítő, vagy szexvonal jelentkezett, és az emelt díj másodpercenként pörgött az áldozat számláján.