Bill Gates újra szétosztja vagyonát

2006.04.21. 12:25

Legutóbb 2005. novemberében tombolt az ősrégi Microsoft-hoax magyar nyelvű változata, most újra útjára indult, és lelkesen terheli a postafiókokat. A mostani mutáció személyes elemeket sorakoztat, szövege szerint a Petra nevű levélíró ügyvéd barátnője tudja a tutit, jól ismeri a törvényt, szóval érdemes adni a szavára. A levél lényege, hogy Bill Gates és a Microsoft bétatesztel valamit, amiért mindenkinek, aki továbbít egy levelet, 245 eurót fizet. Ha sok levelet továbbít, akkor sokszor 245 eurót fizet, ilyen egyszerű.
Jól hangzik, de attól még hatalmas kamu.
Olvassa el a levél legfrissebb változatát, aztán a tényeket!

A lánclevél

Normál esetben nem küldök tovább ilyen fajta üzeneteket, de ez a levél egy nagyon jó barátnőmtől jött, aki ügyvédnő, és egy érdekes lehetőségnek tűnik. Ha ő azt mondja nekem, hogy ez működik, akkor működik is. Minden esetre nem veszt vele semmit az ember.

A következőket mesélte el nekem:
Ügyvédnő vagyok és ismerem a törvényt. Ez egy tény. Ne csapjátok be magatokat, az AOL és az Intel tartja magát az ígéretéhez a bíróságtól és milliós nagyságrendű követelésektől való félelme miatt, ahogy ezt nemrég a Pepsi Cola csinálta a General Electic-kel.
Kedves barátaim, ne tartsátok ezt egy buta viccnek. Bill Gates most osztja szét a jövedelmét. Ha most nem reagáltok rá, később megbánhatjátok. A windows még mindig a leggyakrabban használt program. A Microsoft és az AOL kísérleteznek ezzel az e-mailen keresztül elküldött szöveggel (e-mail beta test). Ha elkülditek ezt az e-mailt a barátaitoknak, akkor a Microsoft 2 hétig követi a nyomotokat. Minden egyes személyért, aki ezt az e-mailt elküldi 245 EUR-t fizet a Microsoft. Minden egyes személyért, akinek elküldtétek és ő továbbküldte ezt az e-mailt 243 EUR-t fizetnek, a harmadik személyért, aki megkapja 241 EUR-t fizet a Microsoft. 2 hét után a Microsoft küld nektek egy levelet, amiben kéri a postai címetek megerősítését és küld egy csekket.

Üdvözlettel:

Charles S. Bailey General Manager Field Operations
1-800-842-2332
Ext.
1085 or 904/245-1085 or RNX 292-1085
mailto:Charles_Bailey@csx.com_

Én ezt csalásnak tartottam, de két héttel később, miután ezt a levelet megkaptam és továbbküldtem, a Microsoft kérte tőlem a címem és kaptam egy csekket 24800 Eur-ról. Válaszolnotok kell, mielőtt vége a tesztnek, ha valakinek megadatik ez a lehetőség, élnie kell vele. Bill Gates számára ez a kiadás csak egy reklámköltség. Kérlek küldjétek el ezt a mailt annyi embernek, amennyinek csak tudjátok. Legalább 1000 EUR-t kell kapjatok. Ne segédkeznénk az e-mail továbbításban ha nem lenne nekünk is érdekünk.

Az apám egyik ismerőse néhány hónappal ezelőtt részt vett ebben. Amikor legutóbb meglátogattam, mutatott nekem egy csekket. Az összes 4324,44 EUR-t tett ki. Patricia néni, egy jóbarátom nagynénje, az Intelnek dolgozik és nemrég kapott egy 4543,23 EUR összegű csekket a levél továbbításáért.
Ahogy mondtam, én ismerem a törvényt és az is igaz, hogy az Intel és az AOL éppen egy fúzión tárgyalnak, hogy a világ legnagyobb ajánlattevőjé váljanak és és azért végzik ezt a tesztet, hogy biztosak legyenek benne, hogy a legtöbbet használt progtramnál maradjanak.

Üdvözlettel:Petra"

Tények

Jó, ha tudja, a levél a kilencvenes évek vége óta, különböző formákban köröz az internen, és Bill Gates azóta sem fizetett senkinek (ilyen módszerrel). Még ha akarna, sem tudna ilyen módon fizetni a világ leggazdagabb embere, ugyanis egyelőre nem létezik olyan technológiai megoldás, ami a létező összes levelezőprogramban képes lenne ellenőrizni és számlálni a továbbított emaileket, illetve azt, hogy ki, kinek és hányszor továbbított levelet.

De ha még ez sem győzte meg, olvassa el a Microsoft közleményét, amiben értelmesen elmagyarázzák, miért hülye, aki elhiszi:

"A levél tartalma természetesen valótlan, az összes ilyen jellegû spamhez hasonlóan, mely a levelek továbbküldésének darabszámára épít, hiszen ennek a mérésére jelenleg nincs alkalmas megoldás az informatikában. Nemzetközi szinten is számos hasonló kampánnyal találkozhattunk az elmúlt idõszakban.
Sajnos teljesen általános jelenségnek mondható, hogy népszerû vállalat vagy közszereplõ nevével élnek vissza illetéktelenül. A módszer, amellett, hogy etikátlan és jogsértõ, hatalmas mennyiségû, általában kéretlen levélforgalmat, azaz spamet generál. Az Internet használatával való visszaélés ellen, legyen az spam, vagy vírusok terjesztése, a Microsoft minden lehetséges fórumon és eszközzel küzd, hiszen ez a felhasználók érdekeit sérti és az Internet biztonságát, megbízhatóságát veszélyezteti.
A felhasználók többsége mára már tisztában van azzal, hogy egy komoly piaci szereplõ nem folyamodik hasonló módszerekhez, tehát a kampány egyszerû hoax, ezért ezen rövid állásfoglaláson túl további lépéseket nincs szándékunkban tenni a szóban forgó e-mail ellen."  • Hírek
  • Árfolyam