A T-Online kizárja az iWiW-ről az inaktív felhasználókat?

2006.05.04. 10:29
0 hozzászólás

iwiw

Joggal aggódtak az iWiW-felhasználók? Egy lánclevél szerint kevesebb mint egy héttel azután, hogy egymilliárd forintért megvette az iWiW-et, Magyarország legnagyobb online közösségi hálózatát, a T-Online máris azon mesterkedik, hogy a haszontalan felhasználókat kirugdossa a rendszerből.

A szerda óta nagy ütemben terjedő lánclevél szerint Simó György, a vállalat vezérigazgatója úgy döntött, mindenkit eltávolít, aki nem wiwezik elég gyakran, és elveszi a helyet a függőktől.

A lánclevél

Kedves Felhasználó!

Ezúton szeretnénk segítségedet kérni az további fejlesztése érdekében.
Nyilván te is észrevetted már, hogy az utóbbi időszakban a szolgáltatás sebessége lényegesen lassabb lett, illetve sok funkció nem elérhető.
Ennek az az oka, hogy sok inaktív felhasználó van jelen a rendszerben. Ezek sajnos az aktív felhasználóktól veszik el az amúgy is szűkös erőforrásainkat.
Hogy kiszűrjük ezeket a felhasználókat, a TE segítségedre is szűkségünk van!
Kérjük, küld tovább ezt a levelet az összes ismerősödnek.
Az üzeneteket regisztrálni fogjuk, és ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felhasználó vagy.
Fáradozásaidat minden 50 elküldött üzenet után egy Új meghívóval jutalmazzuk.

Segítségedet előre is köszönjük.
Mi továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy az minél több örömöt szerezzen minden felhasználónak.

Köszönettel,

Simó György vezérigazgató
T-Online Magyarország Zrt.
http://t-online.hu/iwiwinfo/

Most akkor mi van?

A lánclevél tartalma valótlan. Valójában nem Simó György írta, és az új tulajdonos valójában nem akarja kizárni az inaktív felhasználókat.

Mindezt a T-Online sajtóosztályán is elmondták. A lánclevelet nem Simó György küldte, és a levél tartalma valótlan: "A T-Online cáfolja a levélben leírtakat és egyben arra kéri az internetezőket, hogy a levelet NE továbbítsák ismerőseiknek. A rémhír azon állítása, amely szerint az utóbbi időben a szolgáltatás sebessége lelassult és sok funkció nem elérhető szintén nem igaz, ahogy az sem, hogy az iWiW-en az üzemeltetők regisztrálnák a felhasználók által egymásnak elküldött leveleket, ezáltal nyomonkövetve az iWiW tagok levelezését" - írják közleményükben. A lánclevél végére mellékelt link üres oldalra mutat.

Az iWiW főoldalán csütörtökön 11-kor a fenntartók az alábbi közleményben tájékoztatták a felhasználókat:

"Sziasztok!
Az elmúlt 24 órában egy hamis levél kering az interneten Simó György aláírásával. Kérünk mindenkit, hogy ne terjessze az üzenetet! Az iWiW-vel kapcsolatos gondolatokat és javaslatokat kizárólag az iwiw.blog.hu-n és az iWiW-en fogjuk megosztani.
GH"

A T-Online április 28-án vásárolta meg az iWiW-et, egymilliárd forintért. Az iWiW zárt közösség, csak az a személy regisztrálhat, akinek egy már regisztrált tag meghívót küld. Az online hálózatban több mint 650 ezer felhasználó van, akik eddig körülbelül 35 millió kapcsolatot létesítettek egymás között.

iWiW-para

A vásárlás óta az iWiW-felhasználók egy része, és több magyar blogger aggodalmaskodni kezdett azzal kapcsolatban, hogy a T-Online illetéktelen módon fogja felhasználni személyes adataikat. A felhasználók több mindentől félnek.

Tartanak például attól, hogy a távközlési multi direkt marketing célokra használja majd fel adataikat. Szerintük a T-Online vagy kiadja az iWiW-felhasználók részletes önpozícionálását (név, cím, születési dátum, családi állapot, lakcím, telefonszám, MSN-, Skype azonosító, nyelvtudás, hobbi, elvégzett iskolák, munkahely, emailcím) tartalmazó adatbázist egy gonosz spammernek, vagy maga bombázza kéretlen levelekkel a tagokat, például a legújabb és legnagyszerűbb telefon- és internettarifákkal kapcsolatos információkról. A cég vezérigazgatója szerint ez nem lehetséges. Mint korábban az Indexnek elmondta, az adatbázisok összekapcsolása a hatályos jogszabályok alapján csak úgy lehetséges, ha a felhasználók ehhez előzetesen hozzájárulnak.

Egy olvasónk amiatt kezdett aggódni, hogy a részletes keresőben olyan adatok alapján is megtalálhatunk adatlapokat, mely adatok elvileg nem publikusak. Simó azt ígérte, az iWiW javítani fogja az ilyen jellegű bugokat.

Az oldal a személyes adatok kezeléséről rendhagyó módon rendelkezik: fenntartja magának a jogot, hogy adatkezelési elveit bármikor, a felhasználók közvetlen értesítése nélkül megváltoztassa. "Fenntartjuk a jogot, hogy az iWiW szolgáltatást minden külön értesítés nélkül bármely okból módosítsuk vagy megszüntessük, és ezzel sem Ön, sem bármely egyéb tag felé felelősséggel nem tartozunk. Ön ezennel hozzájárul, hogy az Általános Szerződéses Feltételeket vagy a Titoktartási Nyilatkozatot a saját mérlegelésünk alapján egyoldalúan megváltoztassuk, azzal, hogy módosított feltételeket az iWiW web oldalon megjelenítjük" - áll az "Általános Szerződéses Feltételek" oldalán. Simó György az Indexnek korábban azt mondta, megvizsgálják az iWiW adatvédelmi elveit is, és ha úgy ítélik meg, hogy szükséges, változtatnak rajta.

(A T-Online mellett az Index.hu Rt. is tett ajánlatot az iWiW megvételére.)