Rákkeltő a mikróban melegített edény

2006.05.12. 10:25
2 hozzászólás

Egy lánclevél szerint rákkeltő anyag szabadul fel az élelmiszerek mikrós melegítése közben. A szöveg szerint a zsír és a hő hatására szabadul fel a dioxin nevű méreg, ráadásul csakis akkor, ha műanyag edényben van az étel.

Kiderítettük az igazságot, úgyhogy olvasson tovább, ha aggódik egészsége és töltött káposztája miatt!

A lánclevél

Kedves Mindenki!

Egy amerikai orvosi intézet (Walter Reed Army Medical Center)
kutatócsoportja nemrég adta közre, hogy
MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN NEM SZABAD MŰANYAG EDÉNYBEN ÉTELT MELEGÍTENI!!!!
CSAKIS KERÁMIA EDÉNYEKET, ILLETVE EDZETT ÜVEGET LEHET HASZNÁLNI, MERT A
MŰANYAG ÉS AZ ÉTELBEN LÉVŐ ZSÍR KEVEREDÉSE (A HŐ HATÁSÁRA) EGY DIOXIN NEVŰ
ANYAGOT VÁLT KI, AMI RÁKOT OKOZ, FŐLEG MELLRÁKOT. A DIOXIN NAGYON MÉRGEZŐ
ANYAG ÉS A SEJTEKET TÁMADJA MEG.
AZ ÉTEL TETEJÉRE NE TEGYÜNK MŰANYAG EDÉNYFEDELET, HANEM EGYSZERŰ
PAPÍRTÖRÖLKÖZŐT.

Küldjétek el és mondjátok meg mindenkinek, aki fontos Nektek. Ez egy
felhívás, amit egy amerikai orvosi intézet kutatócsoportja adott közre
(Walter Reed Army Medical Center).

Dioxin tények

Dioxin, mikrohullámú sütő, zsír, rák-kérdésben az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) élelmiszeradalék- és kémiai szennyezőanyag főosztálya illetékes. Dr. Sohár Pálné, főosztályvezető elmondta, a lánclevél tartalma hamis, ugyanis dioxin ilyen módon nem szabadul fel, éppen ezért mikrós melegítéskor nem mérgezi az ételt.

"A dioxin egy összefoglaló név, sok klóratomot tartalmazó vegyületek összességét jelenti, és valóban rákkeltő lehet, azonban nem a levélben leírt módon. Sok száz vegyület tartozik a dioxin gyűjtőfogalom alá, és ezek a vegyületek különböző mértékben klórozott, úgynevezett poliklórozott vegyületek. Dioxin szabadul fel vegyi folyamatok, például klórtartalmú növényvédőszerek előállításánál, fémkohászatnál, illetve hulladékégetés közben, de még véletlenül sem élelmiszerek műanyagedényes melegítésekor, ahol nincs jelen a dioxinképződéshez szükséges klór" – mondta a főosztályvezető majd hozzátette, éppen ezért, nyugodtan lehet a speciálisan mikrohullámú sütő céljából tesztelt és árusított műanyag edényekben melegíteni az ételt.

Az a tény, hogy a mikrohullámú melegítésnél nem szabadul fel dioxin, nem jelenti, hogy ne lenne mérgező vegyület. Dr. Sohár Pálné elmondta, a dioxin gyűjtőnévbe tartozó több száz vegyület egy része rákkeltő, azonban egyik sem speciális mellrákkeltő anyag. 2004. decemberében Viktor Juscsenko ukrán ellenzéki elnökjelöltet dioxinnal mérgezték meg. A diagnózist akkor bőrelváltozások, vérminták és szövettani vizsgálat alapján állapították meg.

A dioxinos mikrós lánclevet a Snopes.com hoaxokat, és városi legendákat felderítő oldal is kamunak nyilvánította. A lánclevél első, angol nyelvű változata 2002 februárjában jelent meg, és azóta is köröz az interneten.