Mentsen őzgidákat úgy, hogy hozzájuk sem ér!

2006.05.25. 11:00 Módosítva: 2006-05-25 11:00:34
0 hozzászólás

Ebben a rovatban főként valótlan információkat tartalmazó lánclevelekkel foglalkozunk, az őzikék biztonsága érdekében azonban kivételt teszünk.

A legújabban terjedő lánclevél szerint a budai hegyekben kószáló őzgidákkal akkor bánunk legjobban, ha békén hagyjuk őket. A lánclevél tartalma igaz, bár elavult információkat tartalmaz, ugyanis a közlemény eredeti változatát évekkel ezelőtt adta ki a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete.

Olvasson tovább, és megtudja, mit ne tegyen, ha kirándulás közben magányosnak látszó őzgidával találkozik.

A lánclevél

A Budapest környéki erdőkben az idén is veszélyben vannak a néhány hetes őzgidák. A tavalyi évben a kirándulók tiz, látszólag árván maradt gidát hoztak be a Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészetéhez.

Most vasárnap délután megérkezett az idei év első jövevénye. Bár a szakemberek mindent megtesznek életben maradásuk érdekében, a fiatal állatok nagy része az erős stressz következtében elpusztul. A tavalyi tizenöt gidából egy érte meg az idei tavaszt. A budai erdők őzszaporulatának mintegy 15%-a pusztul el így minden évben. Az Erdészet ezért arra kéri a kirándulókat, hogy ne térjenek le a kijelölt sétautakról. Ha mégis fiatal őzgidára talalnak, csak messziről figyeljek, készítsenek fotót róla, de semmiképpen se simogassak meg, és ne vigyek haza vagy az Erdeszethez a kis állatot.

A Pilisi Parkerdo Rt. Budapesti Erdészete a fővarosban és közvetlen környéken kezeli a parkerdőket. A területén évente ötmillió kiránduló keres kikapcsolódást. Sajnos minden évben több tíz fiatal őz esik a kirándulók jó szándékának áldozatául. Az egy-két hetes gidák meg gyengék ahhoz, hogy a turisták közeledtére anyjukat - szakszóval a sutát - követve elmeneküljenek. Veszély eseten ezért tökéletes rejtő színükben bízva lelapulnak az avarba, es úgy várjak, hogy anyjuk visszatérjen hozzájuk. Sajnos a kirándulok egy része tudatlanul árvának hiszi az így egyedül talált állatot, és megsimogatja, vagy legrosszabb esetben magával viszi, hogy felnevelje. A fogságban a gidák azonban csak a legritkább esetben maradnak eletben, a nagy stressz es az anyatej speciális összetevőinek hiánya miatt néhány hét vagy akar nap alatt elpusztulnak.

Május végen - június elején mintegy 100 gida születik a Budapesti Erdészet erdeiben. Tavaly ebből 15 gidát hoztak be az Erdeszet Budakeszi Vadas parkjába, amiből 1 maradt életben. Az erdészeknek több olyan esetről is tudomásuk van, amikor a kirándulók hazavitték a kis állatokat. A becslések szerint tehát az éves őzszaporulat mintegy 15%-a esik ily módon tudatlan kirándulok áldozatává. Idén az első gidát vasárnap este hozták be a Vadasparkba. Az erdőben elő állatok szempontjából a kijelölt turistautakat, sétautakat elhagyó kirándulók, gombászok, es a - szabályok ellenére - póráz nélkül sétáltatott kutyák jelentik a legtöbb veszélyt. Az erdészek ezért arra kérik az erdőben kikapcsolódást keresőket, hogy ne térjenek le a kijelölt utakról, es kutyáikat kössek pórázra. Ha mégis fiatal őzre akadnak, csak messziről figyeljek, esetleg fotozzák. Semmiképpen se érjenek hozzá vagy vigyék haza, hiszen a visszatérő anyaállat az idegen szagot megérezve már valóban sorsára hagyja gidájat, a fogságban pedig rövid idő alatt elpusztulnak.

Pilisi Parkerdő Rt. - Budapesti Erdeszet
1021 Budapest, Budakeszi ut 91.
tel: 06-1-391-0540, fax: 06-1-391-0550
info@bp-erdeszet.hu, www.parkerdo.hu

A tények


Az egyetlen életben maradt gida

Lomniczi Gergely, a Budapest Erdészet kommunikációs vezetője elmondta, meglepődött, hogy lánclevélként terjed két évvel ezelőtt kiadott sajtóközleményük, ugyanakkor örül, mert az őzgidák védelmében nem árt tájékoztatni a kirándulókat. "A lánclevelet nem mi indítottuk, a benne olvasható adatok is elavultak, de a probléma ennek ellenére aktuális. Amit leírtunk a közleményben, ma is igaz. Az út mentén talált őzgidákat sem szabad befogni, és főként nem szabad otthon nevelni őket. Ráadásul az őz agresszív állat, az egy-két éves bakok kifejezetten veszélyesek lehetnek az emberre, zárt tartás esetén. Azt tanácsoljuk, az ember ne próbáljon okosabb lenni, mint a természet, hagyja békén az őzgidákat" – mondta az Indexnek.