Hogy szívassuk a rendőrt?

2006.05.29. 12:55
0 hozzászólás

Egy lánclevél szerint a lézeres radarmérőt használó közlekedési rendőrnek tízféle, bonyolultabbnál bonyolultabbnak hangzó dokumentum szükséges ahhoz, hogy törvényesen használja a sebességmérő berendezést. A szöveg szerint, ha a rendőrnél nincs egy akkreditált kalibráló laboratórium kalibrációs jegyzőkönyve vagy a frekvencia kijelölési határozata, tovább száguldhatunk 200 km/h-val.

Megkérdeztük az ORFK közlekedésrendészeti osztályát, így van-e.

A lánclevél

Ha valaki szeretne kötözködni a rendőrökkel, miután lakott területen
belül túl gyorsan ment.
Íme a szükséges papírok listája, ami a rendőröknél kell, hogy legyen LÉZERES-RADAR BEMÉRÉS esetén (hiteles forrásból):

1. OMH bizonyítvány száma, időpontja, érvényessége
2. Akkreditált kalibráló laboratórium kalibrációs jegyzőkönyve (v. legalább másolata) ennek időpontja, száma, érvényessége
3. Akkreditálás tanúsítása a laboratórium részére a kalibráció elvégzésére
4. HIF engedély
5. Rádió engedély
6. Frekvencia kijelölési határozat, érvényesség frekvenciánként, típusonként külön-külön
7. Elektromágneses összeférhetetlenségnek megfelelőség tanúsítása (EMC radarelvű berendezéseknél)
8. CE minőség tanúsítása, ennek magyar nyelvű hiteles fordítása
9. Lézerosztály tanúsítás
10. Munkavédelmi vizsgálati jegyzőkönyv megfelelőségi tanúsítással
Ha mindezen papírok közül egy is hiányzik (általában a fele nincs meg), nem használhatják a készüléket, ergo nem kell aláírni semmit.

A valóság

Reménytelinek hangzik a lehetőség, hogy vígan elsétálunk a büntetésre ittas rendőr elől, de a fent leírt módszerrel sajnos lehetetlen. A rendőrnél hivatalból csupán a berendezést hitelesítő tanúsítványt igazoló érvényes pecsétnek kell lennie, és bátran mérheti a gyorshajtókat.

"Annyi kötelezettségünk van, hogy csak olyan készüléket használhatunk, amelyen megtalálható az Országos Mérésügyi Hivatal hitelesítési eljárásának tanúsító jele. A lánclevélben leírt listát az Országos Mérésügyi Hivatal használja, amikor egy forgalmazó új készüléket akar piacra dobni. Csak akkor állítják ki számára a készülékhez szükséges hivatalos bizonyítványt, ha a forgalmazó – a gyártóval együttműködésben – birtokolja a fent leírt engedélyeket. Ehhez azonban a rendőrségnek, és a közúti rendőrnek semmi köze" – mondta Jámbor István, rendőralezredes, az Országos Rendőrfőkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársa.