Mozdítsa ki a Földet keringési pályájáról!

2006.07.19. 12:40
0 hozzászólás

"Csatlakozz hozzánk az Ugrás Világnapján, amikor több millió ember együttes felugrásával próbáljuk meg a bolygót új keringési pályára téríteni. A tudományos kísérlet segítségével megváltozik a Föld keringése, megáll a globális felmelegedés, hosszabbak lesznek a nappalok és kiegyensúlyozottabb lesz az időjárás" - írja a Worldjumpday.org.

A csatlakozó ugrándozónak egyetlen feladata van: július huszadikán, lakóhelyétől függően dél és egy óra között, ötszázkilencvenkilencmillió-kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvenkilenc embertársával együtt ugrania kell egy nagyot. Abban a pillanatban tér ki a pályájáról a Föld, abban a pillanatban változik meg a világ.

Olvasson tovább, és kiderül, érdemes-e ugrani!

A világméretű flashmob, az Ugrás Világnapja jól hangzik ugyan, de sajnos minden tudományos alapot nélkülöz. A weboldal információi szerint hatszázmillió embernek kell ugyanabban a pillanatban valamilyen kemény felületen (például betonúton vagy leszállópályán) felugrani, hogy a Földet odébb mozdítsa.

Ezzel azonban legfeljebb kificamítja a bokáját, de a Föld marad a helyén.

Íme néhány, a világugrással kapcsolatos cáfolat:

  • Newton harmadik törvényének értelmében, fizikai képtelenség saját tömegével tartósan megváltoztatni a Föld keringési pályáját. A rendszer gravitációs központja (ami magába foglalja a bolygó és a bolygó lakosságának tömegét is), az ugrás időszakában mindvégig ugyanazon a keringési pályán marad. Habár abban a rendkívül rövid időpillanatban, amikor egyszerre a levegőben van hatszázmillió ember (ha tényleg egyszerre ugranak), a Föld pályája elméletben elmozdulhatna egy nagyon kicsit, de azután az ugró emberek, és a bolygó között húzódó gravitációs erőnek köszönhetően pontosan ugyanabba a helyzetbe térne vissza.
  • Az Őrült Fizikusok szájtán olvasható számítás szerint amennyiben ekkora tömeget kilőnénk a Földről (vagy összeütköznénk az űrből érkező ekkora tömeggel), még akkor is csak ötvened annyi energiát termelnénk, mint amit a modern hidrogénbombák termelnek. És hát ugye az Egyesült Államok atombomba-kísérletei után sem mozdult el a Föld.
  • Mivel a Föld pályája elliptikus, így az év során már most is eltérő távolságokat tart az időjárást alakító Naptól, így az elmozdulás után sem változhatna érdemben klímája. Ráadásul az ugrás következtében, a Föld felületén végzett erőhatás nem mozdítaná távolabb a Naptól, nem változtatná az ellipszis alakját, maximum az év egy szakában kicsit közelebb, az év másik szakában kicsit távolabb haladna a Naptól.
  • A weboldal is elárulja magát, július 18-án, este 21:37-kor 598.196.296 csatlakozót jelzett a számláló, negyedórával később pedig csupán 598.106.000-at.
  • Az Ugrás Világnapjának weboldalát Torsten Lauschmann német művész nevére jegyezték be, ő látható a szájt videóján, a német fizikus, Hans Peter Niesward jelmezében. Mindezek alapján a Világnap nem más, mint egy ötletes művészeti hoax.