Mozdítsa ki a Földet keringési pályájáról!

2006.07.19. 12:40
0 hozzászólás

"Csatlakozz hozzánk az Ugrás Világnapján, amikor több millió ember együttes felugrásával próbáljuk meg a bolygót új keringési pályára téríteni. A tudományos kísérlet segítségével megváltozik a Föld keringése, megáll a globális felmelegedés, hosszabbak lesznek a nappalok és kiegyensúlyozottabb lesz az időjárás" - írja a Worldjumpday.org.

A csatlakozó ugrándozónak egyetlen feladata van: július huszadikán, lakóhelyétől függően dél és egy óra között, ötszázkilencvenkilencmillió-kilencszázkilencvenkilencezer-kilencszázkilencvenkilenc embertársával együtt ugrania kell egy nagyot. Abban a pillanatban tér ki a pályájáról a Föld, abban a pillanatban változik meg a világ.

Olvasson tovább, és kiderül, érdemes-e ugrani!

A világméretű flashmob, az Ugrás Világnapja jól hangzik ugyan, de sajnos minden tudományos alapot nélkülöz. A weboldal információi szerint hatszázmillió embernek kell ugyanabban a pillanatban valamilyen kemény felületen (például betonúton vagy leszállópályán) felugrani, hogy a Földet odébb mozdítsa.

Ezzel azonban legfeljebb kificamítja a bokáját, de a Föld marad a helyén.

Íme néhány, a világugrással kapcsolatos cáfolat:

  • Newton harmadik törvényének értelmében, fizikai képtelenség saját tömegével tartósan megváltoztatni a Föld keringési pályáját. A rendszer gravitációs központja (ami magába foglalja a bolygó és a bolygó lakosságának tömegét is), az ugrás időszakában mindvégig ugyanazon a keringési pályán marad. Habár abban a rendkívül rövid időpillanatban, amikor egyszerre a levegőben van hatszázmillió ember (ha tényleg egyszerre ugranak), a Föld pályája elméletben elmozdulhatna egy nagyon kicsit, de azután az ugró emberek, és a bolygó között húzódó gravitációs erőnek köszönhetően pontosan ugyanabba a helyzetbe térne vissza.
  • Az Őrült Fizikusok szájtán olvasható számítás szerint amennyiben ekkora tömeget kilőnénk a Földről (vagy összeütköznénk az űrből érkező ekkora tömeggel), még akkor is csak ötvened annyi energiát termelnénk, mint amit a modern hidrogénbombák termelnek. És hát ugye az Egyesült Államok atombomba-kísérletei után sem mozdult el a Föld.
  • Mivel a Föld pályája elliptikus, így az év során már most is eltérő távolságokat tart az időjárást alakító Naptól, így az elmozdulás után sem változhatna érdemben klímája. Ráadásul az ugrás következtében, a Föld felületén végzett erőhatás nem mozdítaná távolabb a Naptól, nem változtatná az ellipszis alakját, maximum az év egy szakában kicsit közelebb, az év másik szakában kicsit távolabb haladna a Naptól.
  • A weboldal is elárulja magát, július 18-án, este 21:37-kor 598.196.296 csatlakozót jelzett a számláló, negyedórával később pedig csupán 598.106.000-at.
  • Az Ugrás Világnapjának weboldalát Torsten Lauschmann német művész nevére jegyezték be, ő látható a szájt videóján, a német fizikus, Hans Peter Niesward jelmezében. Mindezek alapján a Világnap nem más, mint egy ötletes művészeti hoax.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?