Gyilkos a mikróban melegített víz

2006.07.21. 11:00
1 hozzászólás

Nézzen égető vizet!

Rájár a rúd a mikrohullámú sütőkre, két hónap alatt a második lánclevél rágalmazza az egyszerű és gyors melegítés eszközét. Az előző változat a mikrós edényeket gyalázta, a mostani egyenesen gyilkossági kísérletet vizionál, egyszerű vízmelegítés kapcsán.

Nézze meg a lánclevelet illusztráló riasztó kisfilmet, és olvassa el, mi az igazság!

A lánclevél

FOLYADÉKOT SOHA NE MELEGÍTSÜNK 2 PERCNÉL TOVÁBB MIKROHULLÁMÚ SÜTŐBEN

"Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta fel akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig a vízben felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett hólyagokkal, arcát 1. és 2. fokú égési sebek borítják, nagy a maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez, sajnos, elég gyakori eset és figyelmeztetett, hogy soha ne melegítsünk csak vizet a mikróban. Ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb, ami a keletkező energiát elvezeti. Sokkal biztonságosabb azonban a vizet vízforralóban melegíteni."

A General Electric válasza:

"Köszönjük a megkeresést. Örömmel állok rendelkezésükre. Az önökhöz beérkezett e-mail tartalma megfelel a valóságnak. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig. Melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást."

Egy technika tanár a következő magyarázatot fűzte az esethez:

"Köszönöm a mikrohullámú sütővel kapcsolatos figyelmeztetést. Nem az első eset, amellyel találkozom. Az oka egy túlhevítésként ismert jelenség. Vízmelegítés közben bármikor előfordulhat, különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot."

A tények

Gé nevű olvasónk nem állt messze a valóságtól, amikor a lánclevelet "hasznos (vagy legalábbis nem túlságosan idegesítő)" hoaxnak minősítette, ami szerinte "kicsit olyan, mint a monda: igaz történeten alapuló, a továbbadásnál egyre tovább színesített (a GE válasza, "egy technikatanár hozzáfűzése"), szájhagyomány (forward) útján terjedő epikus mű."

Domoki János biokémikus, az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főosztályvezető-helyettese elmondta, a filmen látható és a szövegben leírt eset nem elképzelhetetlen, de szélsőséges forgatókönyvet ír le, ami ellen ráadásul könnyű védekezni.

"A túlhevítés jelensége valóban létezik. Forrásról akkor beszélünk, ha a folyadékban gázzal teli buborékok fejlődnek, és a felszínre törnek. Létezik az az eset, amikor a víz már rendkívül forró, viszont a gőz még nem fejlődik buborékká. Ekkor abban az esetben, ha meglökjük az edényt, vagy beleejtünk valamit, a folyadékban feszülő gőz kitör, szélsőséges esetben kirobban és éget. Ez ellen azonban könnyű védekezni, akkor kell kivenni a folyadékot a mikróból, amikor az már buborékozódik, így könnyedén elkerülhető a sérülés" ? mondta Domoki János az Indexnek.

A mikrohullámú sütő valójában vétlen, az pedig nem igaz, hogy két percnél tovább ne lehetne folyadékot melegíteni. "Egyliternyi víznek két perc melegítés meg sem kottyan, pontosabban erősen mennyiségfüggő, hogy mennyi idő alatt forr a folyadék. Ráadásul az egész dolog a mikrohullámú sütőtől független, ugyanis a mikrohullám nem tesz egyebet, mint alaposan megrázza a vízmolekulákat. A túlhevítés bármilyen melegítés esetében előfordulhat, nem a mikrótól függ" ? fogalmazott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?