Augusztusban a Mars akkorának látszik, mint a Hold?

2006.08.07. 13:21
2 hozzászólás

Tavaly már futott egy kört az a nagyszerű álhír, ami szerint az év egy napján szomszédos bolygónk, a Mars közel kerül a Földhöz, és szabad szemmel olyan jól lehet majd látni, mint a Holdat. Tavaly kamu volt, de vajon idén augusztus 27-én igaz-e?

Máté nevű olvasónk szerint megkímélhetünk pár nyakcsigolyát, ha időben megértjük micsoda baromságról van szó. "Barátaim extázisban kérdezgetik, hogy a Mars tényleg akkora lesz-e augusztus 27-én, mint a Hold szabad szemmel. Ahogy tavaly, idén is előkerült egy lánclevél, amely történelmi Mars-közelséget ígér. Cáfolata iskolai tananyag, ezért aztán tavaly televíziós hírműsorok is hitelesként tálalták a "hírt", aminek következtében sokan a Tűzraktár tetején lesték kétségbeesett emberek a nagy vörös holdat. Remélem, ezúttal megkímélhetünk pár nyakcsigolyát" – írta a Hoaxkábelnek.

A lánclevél

"Two moons on 27 Aug 2006
Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles of earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons. The next time Mars may come this close is in 2287. Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.

A Mars lesz a legfényesebb az esti égbolton 2006 augusztusától. Akkorának látszik majd, mint a Hold szabad szemmel. A csúcspont augusztus 27-én lesz, amikor is a bolygó 34,65 millió mérföldre közeliti meg a Földet. Nézd az eget augusztus 27-én éjjel 12:30-kor, olyan lesz, mintha 2 holdunk lenne. Legközelebb 2287-ben lesz ilyen közel a Mars. Oszd meg az élményt barátaiddal, mert a ma élők közül senki sem láthatja többé."

A cáfolat

Máté elkötelezett, nyakcsigolyák-iránti védelme a cáfolat részletezésére is kiterjed, leveléből kiderül az is, hogy a Mars egyáltalán nincs közel, sőt. Idén nyáron a Mars a legtávolabbinak látszó bolygó, ugyanis éppen távolodik a Földtől.

"A cáfolat megtalálható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján, illetve a Meteor 2006 csillagászati évkönyvben is. Ez alapján egyetlen bolygó sem közelítheti meg a Földet annyira, hogy Hold-méretűnek lássuk. A Hold látszó átmérőjénél csak a Napé nagyobb, a bolygóké legalább egy nagyságrenddel kisebb.

A Hold és a Nap átmérőjét ugyanis ívpercben (idén augusztusban 29, illetve 31 ívperc), a bolygókét pedig ívmásodpercben mérik. A bolygók közül 2006. augusztusban a Vénusz lesz a legfényesebb, a Jupiter látszik a legnagyobbnak (minthogy az is); előbbit háromszor, utóbbit tízszer akkorának láthatjuk, mint a Marsot (10, 36, illetve 3.6 ívmásodperc). A Vénusz látszó fényessége augusztusban - 3,7 magnitúdó, a Jupiteré -2, a Marsé 1,8 (a negatív szám nagyobb fényességértéket jelent).

A Mars tehát jelenleg az egyik legkisebbnek látszó bolygó. Szűk két év alatt kerüli meg a Napot, vagyis kétévente kerül Földközelbe. Jelenleg éppen távolodik a Földtől. Idén januárban még csak 116 millió km-re volt, augusztus végén már 386,5 millió km-re távolodik a Földtől (vagyis tízszer távolabb lesz, mint a levél szerint) és szeptember végére távolodik el a legmesszebbre - 391,35 millió km-re, ahonnan októbertől ismét közeledik. Legközelebb nem 2287-ben lesz "ilyen közel" hozzánk, hanem már 2006 október elején is. Ami a Mars látszó átmérőjét illeti, a 2006-os éven belül éppen augusztus végén láthatjuk majd a legkisebbnek: 3.6 ívmásodperc lesz, vagyis harmad akkora, mint amekkorának januárban láthattuk.

Augusztus végén a Mars este nyolc körül nyugszik - fél órával a Nap után, valamint háromnegyed órával a Hold előtt, vagyis alig észlelhető: csak a horizont közelében, a városi fényszennyezéstől messze. Annyi igaz a történetből, hogy a Mars és a Hold(sarló) egyszerre, méghozzá egymáshoz közel lesznek az égen, sőt augusztus 25-én fedésbe is kerülnek, de Magyarországról ez sem látszik majd".