Rajtakaptuk a véradós lánclevél indítóját

2006.08.15. 11:10
1 hozzászólás

Újabb véradásra buzdító lánclevél landolt a Hoaxkábel postafiókjában. Ezúttal az előző, tavaly decemberi véradós hoaxhoz hasonlóan, valós adatokkal (név, születési dátum, anyja neve, kórház és kezelőorvos) gyűjt egy AB Rh negatív vérű idős betegnek.

A segítő szándékú, ám rutintalan levélíró nem sejtette, hogy lánclevelet indít, és teljes nevén, telefonszámával írta alá az emailt. Gyorsan fel is hívtuk.

A lánclevél

SEGÍTSÉG!!! SEGÍTSÉG!!! SEGÍTSÉG!!!

Kérem, aki tud segítsen egy mutéthez véradással!

A Szent István Kórház nogyógyászatán 1 hete vár életmento mutétre egy kedves idos hölgy vérhiány miatt! A Kórház kérésére neki kell a vért megszereznie összesen 7 embertol.

Ritka vércsoportja van: AB RH negatív! Kérem, aki tud segítsen neki!
A Karolina úton veszik le a vért, ahol jelezni kell, hogy

R. L-né (született: 19**.**.**., anyja neve: ***) részére adja a vért . Operáló
orvos: Dr. X Y, Szent István Kórház Nogyógyászata.

Köszönettel:

Gy. Éva
06 / 30 / *******

A tények

A lánclevélből töröltük a valódi adatokat, de ettől még ott voltak, lehetővé téve a beteg és a levélíró pontos azonosítását. Gy. Éva elmondta, közben már ellátták barátnőjét, és egyáltalán nem gondolta, hogy lánclevél lesz a levélből, csak segíteni szeretett volna. "Már hat napja nem volt meg a szükséges vérmennyiség, és úgy gondoltam, így segíthetek. Elküldtem a felhívást néhány ismerősnek, akik továbbították saját ismerőseiknek" ? mondta az Indexnek.

Az Országos Vérellátó Szolgálatban (OVSZ) elmondták, létezik irányított véradás, ilyenkor a kezelőorvos a hozzátartozók kérdésére tájékoztathat a véradás lehetőségeiről és feltételéről. Feltehetően ebben az esetben is ez történt. "Nem érdemes emailben véradót toborozni. Egyfelől, mert adatvédelmi szempontból aggályos, másfelől ilyenkor rendszeresen az történik, hogy mire a lánclevél elindul, már rég ellátták a beteget. A magyar véradórendszer az egyenletes, négyhavonkénti véradáson alapszik, nem jó, ha eltolódások alakulnak ki adott esetben egy lánclevél miatt" ? mondta az OVSZ sajtófőnöke.

Mindenesetre, mielőtt bármilyen, véradásra buzdító emailt továbbítana, érdeklődjön az OVSZ ingyenes telefonszámán (06-80-324-244), és akkor nem kerül abba a helyzetbe, hogy egy nem létező kisfiú nem létező vére miatt szalad a kórházba.