Kínai nőkkel szexelt, levágnák a fejét

2006.09.05. 12:20
0 hozzászólás

A kínai internetezők szívesen levágták volna annak a brit bloggernek a fejét, aki Szex és Sanghaj címen kínai nőkkel folytatott vad szexuális élményeit osztotta meg a nyilvánossággal. Az Egyesült Államok után a második legtöbb internetezőt tömörítő Kínában a nemzeti érzések megcsúfolásaként értelmezték a blog tartalmát, és szerzője kiutasítását látták egyedüli megoldásnak. Még időben kiderült, hogy a blog hoax, szerzői érdeklődésének középpontjában a kínai nők szexuális teljesítménye helyett a kínai internetezők reakciója állt.

Az oldalon egy magát angolnak valló férfi mesélt a sanghaji nőkkel történt kalandjairól, de szarkasztikus véleményt formált a kínai férfiak szexuális merészségéről és a kommunista pártról is. Augusztus utolsó hetére általános riadalmat keltett a blog, a hisztéria csúcspontján Csang Csie-haj, a sanghaji Társadalomtudományi Akadémia pszichológia professzora a külföldi szerző kiutasítást látta egyedüli lehetőségként. "Hazafiak és internetezők! Amennyiben becsülitek a kínai nőket, mindannyian csatlakozzatok az erkölcstelen külföldit üldözőkhöz! Ki kell penderíteni Kínából ezt a szemetet!" – írta weboldalán. A kommentek között a hajtóvadászatnál durvább megoldásokat is találunk, a sanipuga nicken író netező szerint például érdemes volna szétdarabolni a szerző fejét.

Hoax

A Chinabounder.blogspot.com hétfő óta elérhetetlen, szerzői a ChinaDaily-nek nyilatkozva azt mondták, a blogot művészeti akcióként értelmezik, ami az internetezők magatartását, reakcióit teszteli. "Nem számítottunk arra, hogy ekkora ellenérzést vált ki" - írták a lapnak az egy brit, és két kínai férfiből illetve egy ausztrál és egy japán nőből álló, magát művészeti csoportként azonosító szerzők.

Kínában a kommunista rezsim sajátosan értelmezi az internet adta szabadság lehetőségeit, a cenzúra az online tartalmakra is kiterjed. A kínai híroldalak üzemeltetői kénytelenek regisztráltatni magukat a hatóságoknál, illetve hivatalos engedélyre van szükségük a folyamatosan frissülő oldal működtetésére. A kínai hatóságok ütőképes cyberrendőrséggel rendelkeznek, ami a "köznyugalmat" megzavaró véleményeket a blogokon és fórumokban gyorsan megtalálja és megsemmisíti. A privát, non-profit weboldalakat, például a személyes honlapokat vagy blogokat 2005-ben kötelezték regisztrációra.