Kínai nőkkel szexelt, levágnák a fejét

2006.09.05. 12:20
0 hozzászólás

A kínai internetezők szívesen levágták volna annak a brit bloggernek a fejét, aki Szex és Sanghaj címen kínai nőkkel folytatott vad szexuális élményeit osztotta meg a nyilvánossággal. Az Egyesült Államok után a második legtöbb internetezőt tömörítő Kínában a nemzeti érzések megcsúfolásaként értelmezték a blog tartalmát, és szerzője kiutasítását látták egyedüli megoldásnak. Még időben kiderült, hogy a blog hoax, szerzői érdeklődésének középpontjában a kínai nők szexuális teljesítménye helyett a kínai internetezők reakciója állt.

Az oldalon egy magát angolnak valló férfi mesélt a sanghaji nőkkel történt kalandjairól, de szarkasztikus véleményt formált a kínai férfiak szexuális merészségéről és a kommunista pártról is. Augusztus utolsó hetére általános riadalmat keltett a blog, a hisztéria csúcspontján Csang Csie-haj, a sanghaji Társadalomtudományi Akadémia pszichológia professzora a külföldi szerző kiutasítást látta egyedüli lehetőségként. "Hazafiak és internetezők! Amennyiben becsülitek a kínai nőket, mindannyian csatlakozzatok az erkölcstelen külföldit üldözőkhöz! Ki kell penderíteni Kínából ezt a szemetet!" – írta weboldalán. A kommentek között a hajtóvadászatnál durvább megoldásokat is találunk, a sanipuga nicken író netező szerint például érdemes volna szétdarabolni a szerző fejét.

Hoax

A Chinabounder.blogspot.com hétfő óta elérhetetlen, szerzői a ChinaDaily-nek nyilatkozva azt mondták, a blogot művészeti akcióként értelmezik, ami az internetezők magatartását, reakcióit teszteli. "Nem számítottunk arra, hogy ekkora ellenérzést vált ki" - írták a lapnak az egy brit, és két kínai férfiből illetve egy ausztrál és egy japán nőből álló, magát művészeti csoportként azonosító szerzők.

Kínában a kommunista rezsim sajátosan értelmezi az internet adta szabadság lehetőségeit, a cenzúra az online tartalmakra is kiterjed. A kínai híroldalak üzemeltetői kénytelenek regisztráltatni magukat a hatóságoknál, illetve hivatalos engedélyre van szükségük a folyamatosan frissülő oldal működtetésére. A kínai hatóságok ütőképes cyberrendőrséggel rendelkeznek, ami a "köznyugalmat" megzavaró véleményeket a blogokon és fórumokban gyorsan megtalálja és megsemmisíti. A privát, non-profit weboldalakat, például a személyes honlapokat vagy blogokat 2005-ben kötelezték regisztrációra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?