911 teljes nap az amerikai és a madridi támadás között

2006.09.11. 09:20
0 hozzászólás

A Pentagonba teherautó rohant, szó sem volt repülőgépről, Jackie Chan megmenekült a haláltól, mert késve indult a Word Trade Centerbeli forgatásra, Bush arra kérte az amerikai nőket, meztelenkedéssel tartsák távol az iszlám terroristákat, 911 nap választotta el a szeptember 11-i egyesült államokbeli és a 2004-es madridi terrortámadást, Bert, a Szezám utca dússzemöldökű figurája egy Oszama bin Ladent támogató poszteren feszít.

Kevés modernkori eseményt követett annyi legenda, mítosz, híresztelés, hír, álhír, rémhír és hoax, mint az Egyesült Államok elleni, 2001. szeptember 11-i merényletsorozatot. Több száz történet illeszthető a felsorolt kategóriákba, amelyek közös jellemzője, hogy a szerencsére, a szerencsétlenségre, a gondviselésre, a véletlenre és egyéb, az emberi befolyáson kívül álló forrásokra alapoz. A Snopes.com alapján a legszomorúbbak, a legviccesebbek, vagyis a legjellemzőbbek közül válogattunk. Olyat, ami kamu, olyat ami igaz, és olyat is, amiről nem tudni, melyik.

Bert, a Szezám utca dússzemöldökű figurája egy Oszama bin Ladent támogató poszteren feszít.

Bármilyen meglepő, de igaz. Ahogy a képen is látható, az Oszama bin Ladent támogató poszter sarkában csendben figyel a Szezám utca viccesen mogorva karaktere, Bert. Az egész egy San Fransisco-i művésszel, Dino Ignacioval kezdődött, aki kitalálta, hogy Bert maga a gonosz, és különféle történelmi és kevésbé történelmi emberek mellé fotosopozta a szereplőt. Később többen elirigyelték a rendkívül szórakoztató kezdeményezést, és újabb Bert is Evil! (Bert a gonosz!) szájtokat nyitottak a neten. Ezek egyikén szerepelt Bert Oszama bin Ladennel, és ezt a képet találta meg a Google képkeresőjében, és tette plakátjára az al-Kaidát támogató, bangladeshi tüntető.

A Pentagonba valójában teherautó rohant, szó sem volt repülőgépről.

Kamu, egyike azoknak, ami magyar szövegű lánclevélben is terjedt. A szöveg szerint az AP hírügynökség, az esemény utáni első jelentése az volt, hogy egy robbanószerrel megtömött teherautó rohant a Pentagonba. Mindezt alátámasztja azt is, hogy a helyszínen készített fotókon nem látszik a Boeing 757-es utasszállító.

A szeptember 11-ével kapcsolatos összeesküvés-elméletek egyik sarkalatos pontja a Pentagont sújtó csapás: a francia Thierry Meyssan publicista vetette fel először, hogy az egész szeptember 11-i merényletsorozat mögött az amerikai kormány áll. Az elmélét könyvében kifejtő szerző szerint a kormány az arab terroristák befeketítésére találta ki a több ezer áldozatot követelő eseményt, amire jó példa az is, hogy a Pentagonba csapódó gép nem látszik a fotókon, és az épület alig sérült. Az elmélet alátámasztására hivatott szájt itt található.

A Snopes.com tételes cáfolata szerint Meyssan elmélete kiragadott fotókkal operál, az épületet ért, 189 életet követelő katasztrófa az épület külsejéről készült fotókon valóban kevéssé, a légifelvételekről azonban jól látszik. Például a repülőgép összetört darabjai, és az a hely is, ahol a repülőgép motorja közel négy méter átmérőjű lyukat vájt a falba. Az érvek között szerepel az is, hogy eleinte a WTC-be csapódott gépet is kisgépnek hitték, mert elsőre nem tűnt olyan nagynak a becsapódás okozta kár. További részletek itt.

2001 szeptember 11. után az Egyesült Államokban megemelkedett a születések arányszáma.

Kamu, pedig a támadássorozatot követő legendák közül szinte ez az egyetlen, ami pozitív üzenetet hordoz. A valóság viszont az, hogy az amerikai kórházak statisztikái szerint nem született szignifikánsan több gyerek 2002 nyarán, vagyis kilenc hónappal az események után.

911 nap választotta el a szeptember 11-i egyesült államokbeli és a madridi, 2004 március 11-i terrortámadást.

Igaz, bár erőltetett. Valóban 911, igaz 911 teljes, huszonnégy órás nap telt el a százkilencvenkilenc halálos áldozatot követelő, szintén az al-Kaidához fűződő madridi terrorcselekmény és a 2001 szeptember 11-i események között. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a terrorszervezet direkt, a szimbólumok játékaként csapott le újra, 911 nappal később. Katonai szakértők szerint sokkal valószínűbb, hogy a támadást néhány nappal követő spanyol országgyűlési választás lehetett az ok. Íme némi segítség a számoláshoz:

2001 szeptember 11. = nulla nap
2002 szeptember 11. = 364 teljes nap
2003 szeptember 11. = 729 teljes nap
2003 szeptember 30. = 748 teljes nap
2003 október 31. = 779 teljes nap
2003 november 30. = 809 teljes nap
2003 december 31. = 840 teljes nap
2004 január 31. = 871 teljes nap
2004 február 29. (szökőnap!) = 900 teljes nap
2004 március 11. = 911 teljes nap

Jackie Chan megmenekült a haláltól, mert késve indult a Word Trade Centerbeli forgatásra.

Eldönthetetlen, de inkább kamu. A szingapúri The Straits Times tudósítása szerint a Hong Kong-i színész szeptember 11-én kezdte volna a Nosebleed (Orrvérzés) című film forgatását, amiben a WTC ablakmosóját alakítja. A forgatás 2001. szeptember 11-én reggel hétkor kezdődött volna, ám a lap szerint az Orrvérzés forgatókönyvírója nem lett kész időben a World Trade Centerben játszódó jelenet szövegével, így a színész inkább Torontóba utazott, egy másik film, a Szmokinger (The Tuxedo) forgatására. A szingapúri lap cikkében Chan is megszólal, de nem lehet tudni, a nyilatkozat valódi-e, ugyanis például saját weboldalán, a szeptember 11-i eseményekkel kapcsolatos esszéjében nem tér ki a csodálatos menekülésére.

A Snopes rámutat, nehéz eldönteni, mi a valóság, a színészt viszont ők is elmulasztották megkérdezni. Annyi biztos, hogy az Orrvérzést eredetileg a New Line Cinema készítette volna, de 2001 májusában a készítést átvette az MGM. A Snopes szerint emiatt nem valószínű, hogy szeptemberben elkezdődött a forgatás. Ráadásul az sem túl életszerű, hogy a Szmokinger forgatási időpontját az utolsó pillanatban változtatják, a Snopes szerint már legalább júliusban megvolt a kezdés pontos dátuma.

Bush arra kérte az amerikai nőket, meztelenkedéssel tartsák távol az iszlám terroristákat.

Kamu. A 2001-ben, lánclevélként terjedő (ál)hír szövege szerint George W. Bush amerikai elnök egy nap arra kérte országa nőtagjait, este hétkor szaladjanak meztelenül az utcára, és ezzel riasszák el a pucér női test látványát bűnként értelmező iszlám terroristákat. "Az Egyesült Államok értékeli és üdvözli erőfeszítésüket. Isten áldja Amerikát!" – fogalmaz a levél.

Nagyszerű volna, ha minden ilyen egyszerűen menne, de az igazság egyik fele az, hogy Bush nem mondott ilyet, a másik pedig, hogy a terroristákat egyáltalán nem érdekli néhány csupaszon rohangászó nő.

Egy szerencsétlen turista épp a WTC-n fényképezkedett, amikor becsapódott a repülőgép. Ő volt az utolsó turista.

Kamu, az egyik leghíresebb magyar hoax. A World Trade Center elleni terrortámadást követően több ezzel kapcsolatos tréfás kép forgott az interneten. Volt egy közöttük, amelynek pályafutása a tragédiát követő izgalom csökkenése után is fokozódott. Ez volt az "Utolsó turista a WTC-n" című kép, amelynek főszereplőjét a vicces kedvű júzerek photoshop segítségével a legkülönbözőbb jelentős történelmi események ábrázolásain helyezték el. Az internetes közösség a Waldo the Danger Boy nevet adta az ismeretlen fiatalembernek.

Először egy brazil férfi vállalta magára a kép eredetiét, bizonyos José Roberto Pentando állította, hogy ő a képen látható turista, és ezt eredeti fotókkal is igazolni tudja. Később kiderült, a brazil hazudott, és Danger Boy Waldo valójában magyar. A híressé vált kép a vezetéknevét titkoló Péter másfél éves amerikai szakmai gyakorlata idején készült, egy egyhetes New York-i kiránduláson. Waldo saját szórakoztatására készítette a tréfás képet a terrortámadást követő napokban, majd Doszpot Péter álnéven elküldte vagy tizenöt munkatársának. A fájl az ezt követő huszonnégy órában bejárta a világ minden sarkát.

Minden továbbított email tíz centtel gazdagít egy, a támadásban megsérült nő.

Kamu, a hoaxok örökzöldje. Ugyanaz a típus, mint a rákos kisgyerek gyógyítására felszólító változat, ami ugyanígy a felhasználó jóhiszeműségére alapoz. "Jasmine vagyok, 11 éves. Az anyukám a World Trade Center huszadik emeletén dolgozott. 2001 szeptember 11-én az apukám vitte mamit dolgozni, és a mami a kocsiban hagyta a tárcáját, amit apu utána vitt az épületbe. Aznap apu nem jött értem az iskola után. Egy rendőr jött, és elmondta, hogy apu nem jön többet. A testét nem találták. Anyukám a kórházban fekszik, rengeteg vért vesztett, súlyos műtétre vár. ... Minden továbbított email tíz centet jelent az anyukám műtétjére."

A szívhez szóló levél tartalma hamis, egyelőre ugyanis nem létezik olyan technológiai megoldás, ami a létező összes levelezőprogramban képes ellenőrizni és számlálni a továbbított emaileket, illetve azt, hogy ki, kinek és hányszor továbbított levelet.

A 'küldje tovább a levelet, és gazdagítja a szegény szenvedőt' hoax 1997-ben jelent meg először a hétéves, "rendkívül ritka" rákbetegségben szenvedő Jessica Mydek nevében.
Az ősváltozatban az orvosok szerint Jessicának már csak hat hónap van hátra, utolsó kívánságként egy levélláncot indít, amellyel az amerikai rákellenes társaság (American Cancer Society) számára gyűjt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!