Nyilvánosan magyarázkodik a Rauch a ribizilis lánclevél miatt

2006.09.29. 11:20
0 hozzászólás

Ahogy azt korábban megírtuk, egy lánclevél szerint – a többek között – gyümölcsleveket forgalmazó Rauch nem veszi át a magyar kistermelőktől a bogyós gyümölcsöt, inkább külföldi árut dolgoz fel. A lánclevél terjedése odáig fajult, hogy a Rauch vezetése most közleményben tájékoztatja az érdeklődőket a vállalat ribizli-politikájáról.

A lánclevél egyébként kísértetiesen hasonlít a magyar net nagy múltú hoaxára, ami a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólította a népet. 2001-ben, és 2005-ben is elképesztő tömegeket mozgósított a Vaníliás Karika, a Pilótakeksz és a Balaton Szelet elvesztésétől való rettegés. Akkor a felháborodott internetezők azzal riogattak, hogy a Danone megvásárlolja és bezárja a Győri Kekszgyárat, ráadásul megszünteti a kultikus Balaton szelet, a legendás Vaníliás Karika, illetve a mitikus Pilótakeksz előállítását. A Győri Kekszgyár akkor cáfolta ezt a hírt, de ennél sokkal erősebb érv, hogy az említett termékek azóta is léteznek.

Most a Rauch is cáfol, de mivel nem akarjuk szó nélkül hagyni a másik oldalt, ha bárki tud nekünk névvel, címmel/telefonszámmal olyan kistermelőt mondani, akit ribizlikár ért, ne habozzon.

A Rauch közleménye

Több helyen is feltűnt egy e-mailben terjedő lánclevél, melyben valótlan, légből kapott rémhíreket olvashatunk a RAUCH Hungária Kft.-ről. Ezek az állítások semmiféle valóságalappal nem rendelkeznek, és nyilvánvalóan egy pillanatig sem vehetők komolyan. A szóban forgó e-mail hozzánk is eljutott, és a médiában több alkalommal is lehetőségünk nyílt megcáfolni a benne szereplő valótlan állításokat. Sajnos a terjedését meggátolni nem tudjuk, azonban hiteltelenségét tényekkel tudjuk bizonyítani:

A RAUCH Hungária Kft. 1994 óta évente kb. 50-60.000 tonna gyümölcsöt dolgoz fel, amelyet szinte kizárólag hazai termelőktől vásárol. Ez az idei szezonban sincsen másképp; eddig több, mint 10.000 tonna piros ribizlit, fekete ribizlit, meggyet, kajszibarackot, őszibarackot, valamint bodzát dolgoztunk fel. A jelenleg is tartó almaszezonban a feldolgozott mennyiség pesti üzemünkben már a 35-40.000 tonna körül jár. Az említett mennyiségek minden egyes kilója magyar termelőktől származik, és éppúgy vásároltunk a nógrádi termelőktől, mint az ország más részeiről.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az összes Magyarországon megtermett gyümölcsöt át tudjuk venni. Annyit tudunk megvásárolni, amennyire szükségünk van, és amennyit fel tudunk dolgozni. Éppen a gyümölcs feldolgozási kapacitásunk bővítése érdekében, a tavalyi évben egy almalé-üzemet vásároltunk Nyírmadán, ahol már az idei szezonban teljes kapacitással működünk, és terveink szerint a fenti mennyiségen felül további 30-40 ezer tonna magyar almát fogunk tudni feldolgozni.

A RAUCH Hungária Kft. idén is, mint az elmúlt években, elsődlegesen a Magyarországon termett gyümölcsökből fedezi a szükségleteit, ráadásul a magyar alapanyagokból készült termékekből jelentős mennyiséget exportálunk külföldre is.

A RAUCH termékekben tehát a hazai gyümölcsök legjavát ízlelhetik meg a minőség és a változatos ízvilág rajongói. Bennünket igazolnak a számok, melyek bizonysága szerint ők évről évre egyre többen és többen vannak.

Budapest, 2006. 09. 27.
Kardos Gábor és Szilágyi László
Ügyvezető igazgatók

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!