Mumifikálódott sellőt találtak?

2006.10.11. 10:30
4 hozzászólás

"A következő képsorokon olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai készítették" – írja a megdöbbentő képekkel turbózott lánclevél. A csatolt fotókon egy kiszáradt sellő aszottan vicsorgó teteme látható, a kérdés csak az, érdemes-e hinni a szemnek?

A Snopes információi szerint idén augusztus óta kering a neten a titokzatos sellőről készített fotósorozat, csak a partra vetett lény megtalálásának helyszíne változik: a szöveg szerint olykor Szváziföld, néha a dél-afrikai Venda, de előfordul a mexikói Campeche, és a fülöp-szigeteki Cebu is.

Mi van?

A szerkesztőségünktől érdeklődő döbbent olvasók jó, ha tudják, a powerpointos prezentáció formájában terjedő sellősorozat korántsem egy valódi hableányról készült dokumentum, sokkal inkább egy érdekes művészeti alkotás. A mumifikálódott sellő tehát létezik, de nem a tenger vetette partra, hanem Juan Cabana szörnyszobrász munkaasztalán készült, a lánclevél pedig a művész júliusi eBay-aukciójának jól sikerült reklámja. A licit július 14-én két dollárról indult, és a szörny július 22-én végül 1550 dollárért (334 ezer forintnak megfelelő összegért) kelt el.


Nézze meg, mi van a lánclevélben!

Az aukcióhoz tartozó figyelemfelkeltő mese egybevág a magyar nyelven is terjedő történettel: a művész ugyanis állítja, a dolog, amit árusít vagy víziszörny, vagy sellő, de az biztos, hogy a floridai Fort Desoto Beachen feküdt, amikor ő éppen arra járt.

Juan Cabana honlapján megtalálható a művész összes szörnyalkotása, és olvasható az alkotásokhoz tartozó kerettörténet, amelyből kiderül az is, nem a mostani az első eset, hogy Cabana alkotása a magyar webet is elérte. 2004-ben, a délkelet-ázsiai cunami idején ugyanis már ment egy kört a szökőárral partra vetődő hableánymúmia szomorú története, ami ugyanúgy a művész kreálmánya. A Feejee sellő nevű alkotás - a hozzá tartozó kerettörténet szerint a valaha élt leghíresebb sellő – 637 dollárért kelt el az eBayen.

Ha szörnyet akar venni, figyelje a művész aukcióit az eBay-en, vagy vegye fel a kapcsolatot személyesen vele.