Oszama Bin Laden felakasztva az emailben?

2006.10.17. 15:51

A lánclevél szerint vírusos az email, amely Oszama Bin Laden elfogásáról, ésvagy felakasztásáról készített fotókat mutat. Ha tovább olvas, megmondjuk, tényleg így van-e.

A lánclevél

Az elkövetkezendő napokban email útján képeket küldhetnek, melyen Osama Bin-Laden vagy felakasztva látható, vagy elfogása látható. Ha ilyen E-mailt kap(sz), ezt a mellékletet nem szabad megnyitni, mert a merevlemezt azonnal, menthetetlenül tönkreteszi, leégeti. Kérem, küldje(d) tovább ezt az üzenetet mindenkinek, aki az E-mail listá(do)n van! Inkább kapjuk meg ezt a veszélyt jelző üzenetet 100xszor, mintsem tönkremenjenek a legfontosabb adataink a számítógéppel együtt.

Ha olyan üzenetet kap(sz) amelynek címe: "Invitation" — függetlenül attól, hogy ki küldte, azonnal ki kell törölni, mindenhonnan, lomtárból is, és a számítógépet le kell állítani! Ez a vírus, mely világszerte kering, eddig minden más vírusnál kártékonyabb. Ennek veszélyét a CNN tett közzé.

Mi van?

Az oszamás vírusfigyelmeztetés a Snopes szerint valós, de idejétmúlt információkat tartalmaz: egy évekkel ezelőtti vírusriadó mutációja.

2004 júliusában valóban terjedt egy vírusos lánclevél, ami a terrorista öngyilkosságáról készített képek látványával kecsegtette a felhasználókat. A levélben található linken azonban nem az iszlám terroristavezér halála, hanem a fertőző Backdoor.Hacarmy.D trójai leselkedett. A Panda Software biztonsági cég 2005-ös kutatása szerint a mai víruskészítők örömmel terjesztik a kártékony kódokat hírességekkel kapcsolatos pletykának álcázva. A tíz legcsalogatóbb celeb közül elsőként Britney Spearst jelölte meg a vizsgálat, és az ötödik helyet csípte el Oszama Bin Laden.

2005 júniusában a Sophos IT-biztonsági cég is figyelmeztette a felhasználókat a hasonló témájú üzenetre, ami Osama Bin Laden elfogásáról készített, zip-fájlba csomagolt fotókat és videókat ígért, de helyette Psyme trójait adott. A Snopes szerint mindkét esetben könnyen el lehetett távolítani a betolakodót, és mivel azóta nem terjedt nagy tömegben az Oszama-vírus, egyelőre aggodalomra sincs ok.

A levél másik vírusparájáról, az invitation tárgyú emailről már írtunk: az Oszama-riadóval ellentétben ez egy kiadós nagy hoax. A most már hat éve keringő lánclevélben riogató vírust soha, sehol sem regisztrálták, ezért félni sem érdemes tőle. Viszont ha a következendő napokban kapnak egy levelet, amin Bin Laden felakasztva látható, ne kattintsanak, töröljék ki.  • Hírek
  • Bankszámla