Nem pusztulnak ki a szőkék

2006.11.13. 13:20
2 hozzászólás

Olyan hoaxot leplezünk le itt, amit már többen lelepleztek, de mivel rendkívül szórakoztató, és még most is kering a weben, mi sem hagyhatjuk ki a sorból.

A lánclevél szerint a WHO egészségügyi világszervezet kimutatta, hogy körülbelül 2200-ig kihalnak az eredeti szőkék. Kétszáz év múlva eltűnik az utolsó természetes szőke hajú egyén, akiről – a kutatás szerint - még azt is tudni lehet, vélhetőleg Finnországban él majd, ahol ma is a legmagasabb a világos hajú emberek aránya.


A kutatás valójában nem létezik, a WHO sosem támogatott ilyen, vagy ehhez hasonló vizsgálatot, így az eredmények is hamisak. (Kattintson a Snopes, a Museum of Hoaxes, vagy a magyar nyelvű Urbanlegends leleplezéséért.)


Magyarországon 2002-ben, aztán 2006 tavaszán is, az összes híradó, újság és rádió vezető hírként közölte a kutatást, de nemcsak a magyarok dőltek be, világszerte vezető hír volt mindenütt. Az amerikai Sunday Times, a brit Times, vagy az olasz La Republica mellett többek között a forrás-ellenőrzéséről világhíres BBC is beszámol, ahol a magyarázat sem marad el: a szakértők szerint a szőkepusztulás oka az, hogy túl kevés ember hordozza a szőke hajért felelős receszív gént.


Rebecca Harding, a WHO szóvivője a Washintog Postnak cáfolta a kutatás létét, sajnálatát fejezte ki, és közölte, a szervezetnek nincs ideje a hírt utánközlő médiumokat tájékoztatni arról, hogy a szőkék nem pusztulnak ki.