Tények és kamuk: a traffipaxlánclevél

2006.11.30. 10:10
6 hozzászólás

 


Így néz ki

Alig telt el egy hét az automata traffipaxok felszerelése óta, máris ömlik a lánclevélfolyam. Bár a traffipaxlánclevél a magyar nyelvű hoaxok egyik legkorábbi és legszívósabb változata, ahogy az Index már megírta, a hír ebben az esetben a korábbiakkal ellentétben igaz: november közepén a rendőrség automata traffipaxokat szerelt az M1-es autópályára. A felbukkanó lánclevelek a radarral ellátót berendezések pontos helyét listázzák, és fotóval illusztrálják. Van, ami igaz, van, ami nem az.

A lánclevelek helyett a tényekre hagyatkozunk, összeszedtük a sebességmérőkkel kapcsolatos összes tényt, ami ismert.


Négy van, kettő mér

Négy tárolót alakított ki a hatóság, de azt nem árulta el, melyik kettőbe szerelt mérőkészüléket. Tárolók az M1-en az ORFK közleménye szerint:

    - 10-es kilometer után 800 méterrel;
    - 17-es kilométernél, a bevásárlóközpontok közelében;
    - 63-as kilométer után 800 méterrel, a tatabányai;
    - 104-es kilométer után 200 méterrel.

A sebességmérőket a pályákat elválasztó szalagkorlátok között helyezték el, a radarokat november 22-én telepítették, azt azonban nem árulták el, melyik kettőben van mérőradar és melyik kettőben nincs.


Éjjel is tud

A pályatesteket elválasztó szalagkorlátok között elhelyezett dobozokban található sebességmérő radar digitális fényképezőgépet vezérel, ami számítógépre menti a felvételeket. A készülék éjjel is képes fényképeket készíteni.


Táblával jelzik 


Nem így néz ki, de ez a fotó terjed a lánclevélben

A telepítési helyek előtt mindkét irányban az úttestek mindkét oldalán „Radar kontroll” feliratú jelzőtáblákat helyez ki a rendőrség, az ORFK sajtóosztályán megtudtuk, a táblák gyártása és kihelyezése már folyamatban van.


Hogy néz ki?

A lánclevélben terjedő traffipax-fotók nem az M1-en mérő berendezéseket ábrázolják. “A csatolt fényképeken szereplő eszközök mibenlétére információval nem rendelkezünk. Az M1-es autópálya mentén felszerelt 'dobozok' nem így néznek ki” – tudtuk meg az ORFK-tól a lánclevélhez csatolt fotók eredetével kapcsolatban.