Mérgező minden, ami fahéjas?

2006.12.14. 08:30

A lánclevél óva int a fahéj-fogyasztástól, ugyanis a boltokban árusított fűszernövény  cassia nevű típusa kumarint, vagyis májkárosító, rákkeltő, mérgező anyagot tartalmaz. Utánanéztünk, mert érdeklődünk az élelmiszerekben található halálos anyagok iránt, és mert a fahéjas süti finom.

A lánclevél, rövidítve

„Subject: Ismeretterjeszto a fahejrol
Óvatosan a fahéjjal! A legtöbb mérgező!
A karácsonyi fahéjas süti akár mérgező is lehet, ugyanis a fahéj nem mindig "fahéj". Az utóbbi, kicsit tudománytalan megjegyzést a következő sorok magyarázzák meg.

Fontos tudni, hogy az európai piacokon, üzletekben és az élelmiszeriparban kétféle fahéj kapható: a ceyloni fahéj és a Cassia fahéj. A valódi fahéj a Cinnamomum verum (másnéven C. zeylanicum) nevű, kis termetű, örökzöld fácska kérge. Fahéj-fűszert azonban a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), szintén babérféle fa kérgéből is lehet készíteni. Míg a valódi fahéj csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Nem csoda, hogy a szupermarketek általában a tömegesebb és olcsóbb Cassia fahéjat árulják. Az utóbbi időben nyilvánosságra került, hogy a fahéj tartalmazhat egy mérgező (rákkeltő), kumarin nevű vegyületet. A ceyloni fahéj, melyet jellemzően Sri Lankán termelnek, csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik, s ezt a fajtát az európai élelmiszeripar magas kumarintartalmúként tartja számon.

Viszonylag könnyű felismerni a fahéjrudakat tartalmazó celofán csomagokat: amíg a Cassia fahéjcsomag szinte mindig egy darab, viszonylag vastag összegöngyölt fahéjtekercset tartalmaz, addig a ceyloni fahéjcsomag metszetén látszik, hogy több vékonyabb réteget tartalmaz, melyek szivarszerűen rudakká vannak összesodorva.
A ceyloni fahéj sokkal drágább, mint a Cassia. A kumarinról viszont ismeretes, hogy erős méreg, mely az emberi szerveket, például a májat károsíthatja, s mindezen felül állatkísérletek utalnak rákkeltő mivoltára. A svájci Bundesamt für Gesundheit a karácsonyi időszakban figyelmeztetést adott közre, hogy a lakosság ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását. A hivatal azt is javasolta, hogy a gyerekek naponta 75 gramm fahéj tartalmú müzlinél ne fogyasszanak többet.

Ezek alapján azt a következtetést vonhatjuk le, hogy legyenek fenntartásaink a fahéjas élelmiszerekkel mindaddig, amíg nem tisztáztuk a fahéj fajtáját és az adott élelmiszeripari termék kumarintartalmát.”

Kumarintények: mindennapi fogyasztás esetén biztonságos

2006 novemberében a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Mébih) is figyelmeztette a fogyasztókat a cassia fahéj kumarin-tartalmának veszélyeire. A figyelmeztetés lényege, hogy a kumarin valóban káros az emberi szervezetre, főként kisgyerekekre és terhes nőkre, azonban a mindennapokban szokásos mennyiség fogyasztása esetén nem okoz problémát.


A Mébih közleménye szerint a kumarin íz- és aromaanyag, amit sok növény tartalmaz, elsősorban azonban fahéjfélékben, azok között pedig a cassia fahéjban fordul elő a legmagasabb koncentrációban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által megállapított, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték 0,1 mg/testsúlykilogram. “Tekintettel arra, hogy az adott vegyület határértékét tartalmazó – vagy azt kismértékben meghaladó- élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül, a határérték kismértékű túllépése nem jár egészségügyi kockázattal. Ugyanakkor ki kell jelenteni, hogy a kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, ezért kisgyermekeknek és terheseknek a fahéjas ételekből ajánlatos keveset fogyasztaniuk” – írja a hivatal.


A Mébih közleménye szerint a kumarint már ötvenes évekbeli amerikai állatkísérletekben toxikusnak találták, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ennek megfelelően a hetvenes években az egész világon, így Magyarországon is betiltották a mesterségesen előállított kumarin aromákban való szándékos hozzáadását.