Sziklamászó fiúnak gyűjt vért a lánclevél

2007.02.14. 10:36
0 hozzászólás

"Egy 20 éves fiú sziklamászás közben lezuhant és eltörött a gerince. Sajnos nem tudják megműteni, mert a vérbankban nincs olyan vér, amely Gergőnek kellene. A+ egy ritka ellenanyaggal. Péterfi kórház traumatológiáján fekszik, és ott lehet a vért is leadni. Minden nap fél 3-ig, E. Gergő részére. Minden A+ vér jól jönne!!!!"

Február kilencedike óta, elsősorban az iWiW-en terjed az újabb véradásra buzdító lánclevél, ami országos vérhiányra hivatkozik. Megkérdeztük az Országos Vérellátó Szolgálatot.

A Péterffy Kórházban az Indexnek elmondták, sok véradó jelentkezett a lánclevélre hivatkozva, de a vérkészlet ügyében nem adtak felvilágosítást. Braun Helga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) kommunikációs asszisztense ismerte az esetet, és azt is tudta, már hétvégén ellátták a húsz éves férfit. „Az A RH+ az a vértípus, amiből Magyarországon a legtöbb van, ezért leggyakrabban erre van szükség. A sziklamászó fiatalember műtétje lezajlott, viszont feltehetően a vérhiány nem hátráltathatta a beavatkozást, ugyanis az országban még csak vérkészletcsökkenés sincs. Sőt, az átlagosnál magasabb a vérkészletünk” – fogalmazott. Az OVSZ honlapján mindenki tájékozódhat a vérkészlet aktuális állapotáról, legritkábban a Magyarországon legritkább, AB RH- vércsoportra van szükség. „Amikor a vérkészlet csökken, sms-ben vagy telefonon behívjuk a véradókat, így igen ritkán van hiány. Személyre szabottan is lehet vért adni, ilyenkor a véradó állomáson be kell mondani a kedvezményezett nevét” – mondta Braun Helga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!