Újra élve nyúzott nyestkutya a lánclevélben

2007.03.06. 16:04

Vérfagyasztó videó köröz az interneten, ugyanaz, ami tavaly júliusban már sokkolta a magyar internetezőket (tavalyi cikkünkben hibásan mosómedvének tituláltuk a nyestkutyákat). A filmen egy férfi látható, aki kirángat egy ketrecből egy nyestkutyát, a lábánál fogva fejjel néhányszor földhöz csapja, majd az állat még él, eszméleténél van és mozog, amikor lenyúzza a bőrét. A levél szerint a videó terjesztésének célja az állatkínzás elleni küzdelem népszerűsítése. Bár az állatvédő láncleveleket egyszer már lejáratta a bonsaimacska-hoax, megvizsgáltuk közelebbről a hátborzongató videót.

Figyelem, a cikkben található linken valódi nyestkutyákat boncolnak élve!

A lánclevél

Én a harmadik másodperc után leállítottam a videót. Ha nem ér semmit a petíció, végigcsináljuk ugyanezeket az emberekkel, akik szerepelnek rajta?

Nézd meg a videót az alábbi linken. Csak erős
idegzetűeknek!
Próbáld meg!.Habár, magam sem tudtam végignézni. Igen, ilyenek is vannak..csak annyit kéne
tenni, ..tudjátok mit..állatokat védeni.Borzalmas képek...
http://www.peta2.com/takecharge/swf/fur_farm.swf
Kérlek írd a neved a lista aljára, és küld el másoknak,bemásolva az email tartalmát.

Ha a lista eléri az 500 nevet, akkor el kell küldeni a
Peta Organisation- nak! Kérlek segíts! Az 500. név után küld el a következő címre az email-t: PETA2@peta.org

Fontos! Ha ezt az üzenetet többször is megkapod, csak
egyszer írd fel a neved!!
Ne hagyjuk, hogy ezt tegyék!!!!

A tények

A lánclevélben szereplő link a Peta2 szervezet weboldalára mutat. A Peta2 a Peta (People for Ethical Treatment of Animals - emberek az állatokkal való etikus bánásmódért) nemzetközi állatvédő szervezet ifjúsági, és oktató szájtja, amelyen az önkéntes munka lehetőségei, és egyéb oktatóanyagok mellett arról is tájékozódhat az ifjonc állatvédő, hogyan kampányoljon online. Az egyik tanács szerint például küldözgessen videókat.

A sokkoló videó a Peta szőrmeellenes tematikus szájtján is megtalálható. A Furisdead információi szerint a filmet egy kínai szőrme-farmon forgatták, ami nem az egyetlen a távolkeleti országban. Kína ráadásul az Egyesült Államokba importált szőrmetermékek több mint felének beszállítója.

A magyar nyelvű lánclevélbe linkelt videó tehát valódi, valódi nyestkutyákat gyilkolnak valódi emberek. A petíció azonban hamis, egyik Peta-oldalon sem szerepel az ötszáz támogatót igénylő aláírásgyűjtés. A hivatalos petíciók esetében a név mellett lakcímet és személyi azonosítót is kérnek a támogatóktól, mert csak így garantálható, hogy egy ember ne írja alá többször a gyűjtőívet.

Harald Ullmann, a németországi Peta illetékese az Indexnek tavaly júliusban elmondta, az email célja a tájékoztatás, a petíciónak viszont nincs értelme, hiszen a szervezet jól ismeri a videót. "Úgy tudjuk, valaki Svájcból indította az aláírásgyűjést, vagyis a körleveles kezdeményezéshez nincs köze a Petának. A videót azonban használjuk nemzetközi oktató-kampányunk részeként, szeretnénk, ha a közvélemény megismerné a szőrmeipar kegyetlenségét. Bátorítjuk az embereket, hogy tájékoztassák ismerőseiket a kínzásról, és ezzel tántorítsák el őket a szőrmeviseléstől és vásárlástól" - írta levelében.

Magyar állatvédők

A nyestkutya-nyúzós videót a Peta magyarországi partnere, a Fauna Egyesület is ismeri. Dömötör Erika, a Fauna munkatársa az Indexnek nyáron elmondta, 2005 telén kapták meg először a videót, más európai állatvédő szervezettel együtt. "Egy több országban zajló akció keretein belül arra kértek bennünket, jutassuk el a videót a magyarországi kínai nagykövetségnek. Mi ezt megtettük, azóta sem kaptunk semmilyen visszajelzést" - fogalmazott.

Az elrettentés, mint kampánystratégia Dömötör Erika szerint kétélű fegyver, ugyanis sok esetben a sokkoló képsorok hatására a befogadó inkább elfordítja a fejét, mintsem érdekelni kezdené a téma. "A szőrme-kérdés amúgy is az egyik legradikálisabb ügy. Mi is szerveztünk már véres szőrmebundákat felvonultató divatbemutatót, mégis rendszerint a finomabb végéről ragadjuk meg a témát. Oktatóanyagokat terjesztünk, a fiataloknak és a gyerekeknek például animációs formában. De az is előfordult, hogy magyar szőrme-viselő hírességeknek, mint Anettkának, vagy Medveczky Ilonának küldtünk tájékoztató anyagokat" - mondta.