Patkányhúgy terjeszti a halálos betegséget?

2007.05.31. 10:22
11 hozzászólás

A lánclevél szerint minden üdítőt és konzervdobozt érdemes letisztítani mosószeres vízzel, tetejük ugyanis szennyezettebb, mint a nyilvános wc-ké. A szennyeződés pedig egy olyan, patkányvizeletből származó baktérium, ami halálos kimenetelű, heveny leptospirosist okoz. Egy asszony például a hajókiránduláson inni merészelt egy szörpöt, három napra rá meg is halt.

A lánclevél

"Tárgy: És ez nem vicc!!! Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt. A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók. A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.

Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat! Kérlek, küldd szét ezt az üzenetet minél több ismerősödnek!!! (Az üzenet eredetije a Genfi Kantoni Kórház emberi erőforrás igazgatóságáról érkezett. Én egy olyan ismerőstől kaptam, aki a berni szabadalmi hivatalban dolgozik...) "

Mi van?

A legendákkal, lánclevelekkel foglalkozó Snopes.com a lánclevél ősét 1998-ban gyűjtötte be az internetről. A drámai szöveg legutóbbi változata 2002-ben és 2004-ben és 2005-ben lepte el az angol nyelvű webet, 2001-ben a francia internetet, a mostani magyar verzió ezekből mixelt fordítás. A különböző változatok szerint a tragikus szörpeset Belgiumban, Texasban, Hawaii-n vagy Spanyolországban történt. A Snopes utána is ment az egyik konkrétumokat tartalmazó levél állításainak (azt írták benne, hogy az áldozat a hawaii St. Francis kórházban halt meg a mérgezés után), de nem talált még csak hasonló esetet sem.

A magyar változat a Caducée francia orvosi szervezetre hivatkozik, amelynek honlapján azonban olvasható a hoaxra figyelmeztető felhívás. A szövegben szintén hivatkozott Inmetro pedig valójában a brazil gazdasági minisztérium ipari és meteorológiai intézete, amelynek köze sincs a spanyolokhoz, még kevésbé a WC-ülőkékhez.

A betegség létezik

A történet sztorirésze tehát hamis, a leptospirosis azonban létezik. Ez hidegrázással, magas lázzal induló, esetenként halálhoz vezető, máj- és veseelégtelenséggel járó fertőzés, amelyet az ember valóban a beteg állati vizeletével való közvetett vagy közvetlen kapcsolat útján kaphat el. Az egészséges patkány vizelete tehát nem veszélyes az emberre.

“A mérsékelt égövi és a trópusi országokban világszerte elterjedt, számos vadon élő (kétéltűek, hüllők is) és háziállat fertőződhet. Kiemelt jelentőségük van a rágcsálóknak. A fertőzés az állatok körében gyakran tünetmentes. A kórokozó a vesetubulusokban élősködik. A kórokozó a fertőzött állat vizeletével való közvetlen vagy közvetett kontaktus útján terjed a többi állatra és accidentalisan az emberre” – írja a Dr. Lakos András infektológus a kullancs.hu-n. Dr. Lakos az Indexnek elmondta, évente 5-20 megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, azonban a levélben leírt történet megvalósulására semmi esély. “A mikroba kiszárad, így nem marad életben miután a patkány rávizelt. Az igaz, hogy erőteljesen fertőz, azonban maximum kristálytiszta vízben marad életképes” – fogalmazott. A kéthetes lefolyású betegség további részleteiről itt olvashat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?