Patkányhúgy terjeszti a halálos betegséget?

2007.05.31. 10:22
11 hozzászólás

A lánclevél szerint minden üdítőt és konzervdobozt érdemes letisztítani mosószeres vízzel, tetejük ugyanis szennyezettebb, mint a nyilvános wc-ké. A szennyeződés pedig egy olyan, patkányvizeletből származó baktérium, ami halálos kimenetelű, heveny leptospirosist okoz. Egy asszony például a hajókiránduláson inni merészelt egy szörpöt, három napra rá meg is halt.

A lánclevél

"Tárgy: És ez nem vicc!!! Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt. A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók. A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.

Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat! Kérlek, küldd szét ezt az üzenetet minél több ismerősödnek!!! (Az üzenet eredetije a Genfi Kantoni Kórház emberi erőforrás igazgatóságáról érkezett. Én egy olyan ismerőstől kaptam, aki a berni szabadalmi hivatalban dolgozik...) "

Mi van?

A legendákkal, lánclevelekkel foglalkozó Snopes.com a lánclevél ősét 1998-ban gyűjtötte be az internetről. A drámai szöveg legutóbbi változata 2002-ben és 2004-ben és 2005-ben lepte el az angol nyelvű webet, 2001-ben a francia internetet, a mostani magyar verzió ezekből mixelt fordítás. A különböző változatok szerint a tragikus szörpeset Belgiumban, Texasban, Hawaii-n vagy Spanyolországban történt. A Snopes utána is ment az egyik konkrétumokat tartalmazó levél állításainak (azt írták benne, hogy az áldozat a hawaii St. Francis kórházban halt meg a mérgezés után), de nem talált még csak hasonló esetet sem.

A magyar változat a Caducée francia orvosi szervezetre hivatkozik, amelynek honlapján azonban olvasható a hoaxra figyelmeztető felhívás. A szövegben szintén hivatkozott Inmetro pedig valójában a brazil gazdasági minisztérium ipari és meteorológiai intézete, amelynek köze sincs a spanyolokhoz, még kevésbé a WC-ülőkékhez.

A betegség létezik

A történet sztorirésze tehát hamis, a leptospirosis azonban létezik. Ez hidegrázással, magas lázzal induló, esetenként halálhoz vezető, máj- és veseelégtelenséggel járó fertőzés, amelyet az ember valóban a beteg állati vizeletével való közvetett vagy közvetlen kapcsolat útján kaphat el. Az egészséges patkány vizelete tehát nem veszélyes az emberre.

“A mérsékelt égövi és a trópusi országokban világszerte elterjedt, számos vadon élő (kétéltűek, hüllők is) és háziállat fertőződhet. Kiemelt jelentőségük van a rágcsálóknak. A fertőzés az állatok körében gyakran tünetmentes. A kórokozó a vesetubulusokban élősködik. A kórokozó a fertőzött állat vizeletével való közvetlen vagy közvetett kontaktus útján terjed a többi állatra és accidentalisan az emberre” – írja a Dr. Lakos András infektológus a kullancs.hu-n. Dr. Lakos az Indexnek elmondta, évente 5-20 megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, azonban a levélben leírt történet megvalósulására semmi esély. “A mikroba kiszárad, így nem marad életben miután a patkány rávizelt. Az igaz, hogy erőteljesen fertőz, azonban maximum kristálytiszta vízben marad életképes” – fogalmazott. A kéthetes lefolyású betegség további részleteiről itt olvashat.