Újra itt a Danone-bojkott felhívás

2007.09.17. 10:50

A magyar web egyik legnagyobb múltú lánclevele éledt újra 2001 és 2005 után 2007-ben is. A levél a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. Információja szerint a Danone be akarja záratni az édességgyárat, és ezzel megszünteti a nagy múltú finomságok, mint a Vaníliás Karika vagy a Pilótakeksz gyártását.

A lánclevél újjáéledésének apropója, hogy a Danone júliusban eladta kekszgyártó üzletágát az amerikai Kraft édességipari cégnek. A Kraft nem tervezi a bezárást, a jól ismert kekszek továbbra is kaphatóak. Ki terjeszti, hogy be akarják zárni a gyárat? Mit tud Ön erről?

A lánclevél szövege

Szerintem sem a hallgatóimnak, sem a barátaimnak nem kell magyaráznom, milyen nagy ereje lehet egy civil szerveződésnek! Mi ennyit tudunk tenni, hát tegyük meg!

NE VEGYETEK DANONE TERMÉKET!

Ma reggel olvastam a fenti sorokat, és mivel nagy csoki és kekszimádó vagyok, szívügyemnek tekintem, hogy megosszam veletek! Íme a továbbított üzenet: Leállt hazánkban a Pilóta-keksz gyártás. Ezek az utolsó Albert és Pilóta-kekszek, továbbá vaníliás karikák, amelyek a győri üzem gyártósorain készülnek. Szombaton a délutános műszak távozásával Győrben megszűnik a patinás, kontinens szerte jól ismert termékek előállítása. Közel száz dolgozó kénytelen új munkát keresni.

Csak az a 40 ember marad, aki a Negro-gyártósoron dolgozik majd, de azt nem tudni, meddig. A csoportos leépítés miatt kitelepült a helyszínre a munkaügyi központ, amely a többségében 50 év körüli dolgozóknak próbál most segíteni az állásszerzésben. A Danone nevű multi a közeljövőben be akarja zárni a Győri Keksz gyárat, így egy sor jól menő magyar terméktől szabadítaná meg a piacot. Ez persze nem az első eset: a francia gyártó azért vette meg a Győrit, hogy mielőbb kivonja a forgalomból, hogy tönkretegye, mert a miénk.

Ezt 2001-ben a daNOne elnevezésű civil bojkott akadályozta meg, egyszerűen azzal, hogy nem vettünk danone terméket valamivel több, mint két hónapig. Nem állt mögötte semmilyen párt, semmilyen nagybefolyású szervezet, ezt mi csináltuk, közönséges emberek, akiknek volt egy csöpp eszük.

Akkor sikerrel jártunk. Nem szervezett minket senki, mi szerveztük egymást. Tisztelettel megkérek mindenkit, hogy NE VEGYEN DANONE TERMÉKET!

Ha valaki azt hinné, ez őt nem érinti, az egyszercsak végignézheti, hogyan teszik majd tönkre a Sopronit, a Szofit, a Bocicsokit, a Tokaji aszút, és még sorolhatnám. Mert ha a multik rájönnek, hogy itt mindent szabad, felvásárolják a teljes hazai piacot, és tönkretesznek mindent. A Danone joghurtokból, ásványvízbő l meg tejtermékekből él, amit mi veszünk meg, semmi másból. Ha nem tudja őket eladni, belepusztul. Barátaim! Sokan vagyunk, csak tőlünk függ, hogy engedjük-e, hogy ezt tegyék.

Tények, időrendben

2001: A Danone először kerül az érdeklődés középpontjába a Győri Keksz miatt, ugyanis 2001-es gyárbezárásai a győri gyárat is érintették volna. A francia vállalat akkori vezérigazgatója bejelentette, hogy 28 európai gyárából hatot bezár. Első körben két francia, egy olasz, egy holland, egy belga és a magyarországi gyár szüntette volna meg a termelést. Emiatt Magyarországon tüntetéseken tiltakoztak a tervezett bezárás ellen, és lánclevélben hívták fel a fogyasztókat arra, hogy bojkottálják a cég termékeit. A demonstrációk, tiltakozások és a kormány közbenjárásának hatására a Danone előbb haladékot kért, majd úgy döntött, hogy más megoldást keres. A gyárat nem zárták be, de elbocsátottak több mint háromszáz embert.

2005: Újabb Danone-bojkottra szólították fel egymást a kekszszeretők. Akkor az váltotta ki a tiltakozást, hogy a francia cég bejelentette, a kekszek gyártását székesfehérvári gyárába telepíti, Győrött csak a cukorkákat gyártanak majd. Így is történt, azonban a Győri keksz megmaradt, neve nem változott, ám azóta Székesfehérváron gyártják.

2007: A Danone idén júliusban jelentette be, hogy 5.3 milliárd euróért az amerikai Kraft Foodsnak adja el kekszüzletágát, vagyis a Győri Keksz Kft.-t. A francia Danone kizárólagos tárgyalásokat folytat a Krafttal, a megállapodást valószínűleg az idei utolsó negyedévben írják alá. Az előzetes megállapodásoknak megfelelően a Kraft úgy nyilatkozott, hogy a szerződés aláírásától számított legalább három évig nem tervez gyárbezárásokat Franciaországban, írta a Reuters.

A bejelentéskor az Index megkereste a Győri Keksz Kft.-t és a nagy múltú termékek iránt érdeklődött. "A felvásárlás annyiban érinti a Győri Kekszet, hogy a Kraft a teljes üzletágat tervezi megvásárolni, az összes termelőegységgel együtt. Ugyanakkor a vállalat ígéretet tett arra, hogy a kekszüzletág a jövőben is független üzleti egységként működik, a jelenlegi vezetéssel" – mondta Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. humán erőforrás vezetője. Az a lehetőség nem merült fel, hogy bezárnák a gyárat, mivel a Kraft Foods a teljes kekszüzletág megvásárlására tett ajánlatot, a termelőegységekkel, márkákkal, alkalmazottakkal együtt.

A tények ezek, bezárást a nyilvános információk szerint nem tervez a cég. Ha bárkinek a cég jövőbeni terveivel kapcsolatban a fentieknél több információja van, kérjük, ossza meg velünk a kommentek között.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön