Visszavonja az UEFA Gera piros lapját?

2007.09.18. 11:00

 

 

A szeptember 12-i Törökország-Magyarország Eb-selejtező mérkőzésen történt, vitatott bírói döntést semmissé lehet tenni, állítja egy gyors ütemben, elsősorban az iWiW-en terjedő lánclevél. A szöveg szerint ha a vereség és a szabálytalannak tartott döntés okán méltatlankodó magyarok összegyűjtenek 5000 aláírást, visszavonják a jogtalan bírói döntést.

A lánclevél

"Az UEFA állásfoglalásának értelmében, ha össze tudunk szedni 5000 aláírást, miszerint tiltakozunk a szerdai válogatott meccsen történt jogtalan kiállítás ellen, akkor utólag visszavonják Gera piros lapját, megadják a 11-est, eltörlik a 3 török gólt, és 1-0 arányban nekünk adják a meccset! Ha 5000 ember kiírja ezt az üzenőfalára, akkor az UEFA érvényes 5000 aláírásnak fogja tekinteni! A becsületünk a tét! Hajrá!"

A tények

A lánclevelet feltehetően viccnek szánta szerzője, az abban leírtaknak ugyanis semmi értelme és alapja nincsen. Gondoljanak csak bele, mi volna, ha minden egyes focimeccs után az eredményt kifogásoló csapat egy kisvárosnyi aláírással bírói döntések visszavonására vehetné rá az európai szövetséget?

A labdarúgásban alapelv, hogy a bíró által a pályán hozott döntések később semmilyen módon nem felülbírálhatóak. Az MLSZ honlapjáról is elérhető szabálykönyv  megfogalmazása szerint: "A játékvezetőnek a játékkal kapcsolatos tényekre vonatkozó döntései véglegesek."

Szeptember 12-én, a török-magyar Európa-bajnoki selejtezőn a szurkolók szerint példátlan bírói hiba fosztotta meg attól a fiatal magyar labdarúgó-válogatottat, hogy esélye legyen a pontszerzésre. A vitatott helyzetben Gera Zoltán csapatkapitány elvitte a labdát kapus mellett, aki elkaszálta őt, mégis a magyar irányító kapott sárga lapot, és mivel ez már a második volt neki, Stuart Dougal, skót bíró kiállította. A létszámfölényt gyorsan kihasználták a törökök, vezetéshez jutottak, majd pedig két újabb gólt szereztek és 3-0-ra verték a magyar csapatot.

Kisteleki István, a magyar szövetség vezetője ezután levelet küldött Michel Platini UEFA-elnöknek a játékvezetői tévedéssel kapcsolatban. Ebben az szerepel, hogy a magyar sportvezető tisztában van azzal, hogy a pályán elért eredmény nem változtatható meg, de legalább a jogtalanul kiállított Gerát ne tiltsák el. Erre reagálva Platini felhívta a fegyelmi bizottság figyelmét, hogy "kiemelten kezeljék" a szerdai török-magyar Eb-selejtezőn kiállított Gera ügyét.