Fókabébiket ölnek Kanadában és Norvégiában?

2007.10.26. 13:05
18 hozzászólás

Egy fókabébi nevében írt magyar nyelvű lánclevél köröz az interneten. A brutális képsorral illusztrált körlevél szerint Norvégiában és Kanadában a turizmus új formája, a bébifóka-gyilkolás sportja hódít. Utánajártunk a lánclevél hátterének. Vigyázat, a hajtás után vérfagyasztó képek!

A lánclevél

"Ez én vagyok.. Bébi Fóka. Norvégiában és Kanadában egy új irányzata van a túrizmusnak. Lényege , megölni a bébifókákat. " vadászat " mondják és ez egy " sport ". Te akarod űzni ezt a sportot?? Ő egy sportoló??? Miért? Csak te vagy a reménységünk!!! Kérlek állítsd ezt meg. Ezt a barbarizmust nem szabadna elkövetni a mi társadalmunkban Ne fordíts hátat nekünk, mi olyan védtelenek vagyunk, nekünk nincsenek puskáink, kérlek segits rajtunk..!! Tudom ez a kép fájdalmasnak tűnik neked, de mi érezzük a fájdalmat..!! Minket lemészárolnak könyörtelen emberek,és ez folytatódik tovább úgy mint most.!! Ki jogosítja fel őket arra , hogy megöljenek bennünket. Ki az aki dönthet élet és halál fölött Miféle sport ez?? Én nem bántottam senkit..!! Én nem csináltam semmit csak úszkáltam, és most halott vagyok...!!! Kérlek segíts nekem , és a barátaimnak..!!! Megteheted azt, hogy nem veszel tudomást ezekről a képekről?? Ha csendben maradsz és nem teszel semmit bűntárssá válsz..!! Kérlek segíts rajtunk..!! Kérlek ne hagyj minket magunkra...!!! ÁLLÍTSD MEG A FÓKÁK MEGÖLÉSÉT Állást foglalhatsz arról, hogy továbbítod ezt a levelet annyi embernek amennyinek csak tudod. HIVD FEL A VILÁG VEZETŐINEK FIGYELMÉT EZEKRE A GYILKOSOKRA"

A szeptember óta köröző lánclevelet több magyar blog átvette, az összes, riasztó képpel felszerelt cikk például itt vagy itt található. Mi most eltekintünk az összes, a naturalista fókagyilkos fotó bemutatásától, csupán a lánclevéllel kapcsolatos, tényszerű információk ismertetésére hagyatkozunk.

Az említett országokban legális a fókavadászat, azonban mindkét helyen tilos a fehérszőrméjű bébipéldányok elejtése. A lánclevélhez mellékelt képeken fehérszőrméjű fókák gyilkolása is látszik. A lánclevél angol nyelvű változata tavaly ősz óta köröz az interneten, a mostani hullám feltehetően azért indult útjára, mert küszöbön az idei fókavadászati idény.

Kanadában november 15.-től május 15.-ig tart, a legaktívabb időszak a a St. Lawrence öböl térségében késő márciusban, illetve Újfundlandon április közepén. Az újfundlandi kormány fókavadász weboldalt is indított 2007 márciusában, ahol azt írják, a provincia gazdaságának 55 millió dolláros hasznot hoz az iparág.

2006-ban az olvadó sarki jégtakaró és a magasabb hőmérséklet miatt későbbre tolódott a szokásos idénykezdet. 2003-ban a kanadai halászati minisztérium 975 ezer példányban állapította meg a három év alatt elejthető állatok számát. Tavaly a kanadai idényben 325 ezer grönlandi fókát, tízezer hólyagos fókát és 10400 szürke fókát gyilkoltak meg a vadászok, további tízezret pedig az eszkimók.

Norvégiában is csak az első vedlésen átesett fóka, vagyis a felnőtt példány vadászható. 2005-ben 15 ezer fókát gyilkoltak meg. A Wikipedia információi szerint 2005-ben turistáknak, látványosságként is szerveztek fókavadász túrákat Norvégiában, ezt az információt a norvég kormányzati portál is megerősíti. Érvelésük szerint a fókapopuláció növekedése miatt engedélyezett a vadászat és az esélyegyenlőség jegyében 2005 óta engedik a külföldieknek is.

A lánclevélben látható fotók pontos forrása ismeretlen és bár hivatalosan a bébi fókák vadászata tilos, a képek tanúsága és az állatvédő szervezetek helyszíni jelentései szerint ma is létezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!