Olimpiai lángot gyújt a vírus és elégeti a merevlemezt? Nem!

2007.12.07. 11:11

A legújabb vírussal riogató hoax a kreatívabb fajtából való. Hogyaszondja: „a leggonoszabb vírus”, ami „elégeti a keménylemezt”, ezért ha ilyet kapunk, „kapcsoljuk ki a computert”. Ha kiröhögte magát, íme a tények.

A lánclevél

"Subject: vigyázz !!!!
Amennyiben már eljutott hozzád ..elnézést! én ma kaptam.
A kövtkező riadó fut végig az interneten:
Az "EUROPA 1" fujt riadót, mert találtak egy vírust, ami az elkövetkező napokban fog megjelenni, és amit "quota invitation" –nak neveznek.
Ezt nem szabad kinyitni, még ha olyan is küldte, aki rajta van az ismerőseid névsorán!!! ( Még véletlenül se nyisd ki!!!!)
Eddig minden esetben egy, a fogadó által ismert név szerepelt feladóként.
Azonnal törölni kell és utána kikapcsolni a computert. Ez a leggonoszabb vírus a CNN közlése és a Microsoft osztályozása szerint. Péntek délután fedezte fel a MCAfee és még nincs ellene ellenszer ("olimpiai lángot" gyújt, mely"elégeti" a keménylemezt).
Megkaptam az angol és a francia eredeti szöveget is (utóbbit Monacoból), a fentivel szószerint egyezik!
Jó lenne ha minél több ismerősödnek elküldenéd.Köszönöm!!!
Üdvözlettel!"

Mi van?

2005 decemberében ugyanez a szöveg a francia webet lepte el, akkor a Hoaxkiller.fr még azon melegében hoaxnak minősítette. Az invitaion tárgyú hoaxoknak egyébként 2000-ig visszanyúló hagyománya van. Az alaphoax a magyar mellett angol, portugál, spanyol, holland és német nyelven terjedt: "MINDENKINEK!!!! KOMOLY!!!!!!!Egy email kaptam egy új vírus létezésér?lEzt továbittom!Egy uj virust fedeztek fel a Microsoft-nal, az eddigi legroszabbat, ami ellen egyenlore nincs vedelem. A virus egyszeruen megsemmisiti a hard disk egy reszet. ..."

Aztán 2007 januárban és 2006 októberében az invitation vírushoax Oszama Bin Laden felakasztásáról ígért videót, most pedig olimpiai lánggal kecsegtet. A McAfee már rutinszerűen nyilatkozott mostani megkeresünkkor: "A körlevél tartalma nem valós. A McAfee azon kívül, hogy az elmúlt években rendre a legtöbb vírust, kártékony programot, összetett fenyegetettséget fedezi fel, minden egyes felfedezett vírusra azonnal megjelenteti a DAT/Extra DAT file frissítést. A McAfee-nél hétfő és péntek között napi frissítése van a DAT fileoknak. Új vírusok esetében soha nem hagyjuk a rendszereinket ennyi időre védelem nélkül" – fogalmazott Barna Tamás, a McAfee közép- és kelet-európai technikai vezetője.