Lánclevél klasszikus újra: AIDS-cel fertőznek gyanútlan embereket a moziban

2008.02.25. 14:10

Újra megjelent a magyar weben az egyik legrégebbi ismert lánclevél, ami szerint egy injekcióstűvel HIV-vírust fecskendeznek a világ több területén gyanútlanul mozizó áldozatok testébe.

A lánclevél

"Néhány hete egy párizsi moziban az egyik néző szúrást érzett, mikor leült a helyére. felemelkedve meglátta, hogy az ülésből egy tű áll ki, mellette egy cetli: "Épp most lettél HIV-pozitív" A párizsi Egészségvédelmi Központ számos hasonló esetről kapott jelentéseket, más városokból is, sok esetben a tűk bankautomaták pénzkidobó nyílásaiból származtak. Az összes megvizsgált tű HIV-pozitívnak bizonyult, tehát nem egyszerűen rossz vicc volt.

A Delhiben történt eset áldozata egy fiatal lány, aki szintén moziban fertőződött meg. A történetét orvosa tette közzé: a lány, aki menyasszony volt, pár hónappal későbbre kitűzött esküvővel, - elvitte hozzá a tűt és a cetlit, melyen ez állt: "Isten hozott az AIDS-esek nagy családjában". A pozitív eredmény kimutatása után az orvos elmagyarázta a lány családjának, hogy a vírusnak 6 hónap kell, míg elég erős lesz ahhoz, hogy a szervezetet károsítsa, és hogy egy AIDS-es 5-6 évet is elélhet, a lány azonban 4 hónap múlva meghalt.

Ez a figyelmeztetés "kézről-kézre" jár, mindenkinek javasolják, hogy figyelmesen nézze meg az ülést nyilvános helyeken, legyen óvatos a bankautomatáknál. Kérlek, Te is továbbítsd, hogy minél többekben tudatosuljon ez a potenciális veszélyforrás. Csak néhány másodpercedbe kerül, és akár életeket is menthetsz vele! Gondolj arra, hány, sokkal kevésbé fontos e-mailt továbbítasz naponta! Szánj ennyi időt embertársaidra!"

A tények

A Snopes legendagyűjtő oldal információi szerint éppen tíz éve, 1998 óta köröz a fenti lánclevél az interneten. Az események helyszíne olykor változik (Dallas, Bombay, Párizs, Hawaii, színház vagy mozi), de a történet gerince mindig ugyanaz. A történetet legendának minősítette az oldal, ugyanis semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy valaha megtörtént volna. Ráadásul a lánclevélben hivatkozott intézményi jelentések is hamisak. Tíz év alatt egy olyan eset sem történt, amit valamilyen hivatalos intézmény (kórház, rendőrség stb.) regisztrált volna.

Tűszúrásos eseményeket ugyan jelentettek már (talán éppen a lánclevél hatására), de bebizonyosodott, ilyen módon senki sem fertőzött a HIV vírussal.

A lánclevél újra és újra visszatér, a történet a HIV-vírustól való félelmeinkre apellál. Az emberek hisznek a történetnek, főként, hogy még Magyarországon is történt olyan eset, amikor egy HIV-fertőzött beteg elfedte állapotát szexuális partnerei előtt.

A lánclevél elődje a harmincas évek New Orleans-i kislányriogató meséje: a gyerekeket arra figyelmeztették, óvakodjanak a Tű Embertől, aki morfiummal, méreggel oltja be áldozatait. A Tű Ember létezésére soha, semmilyen bizonyíték nem került elő.