Veszélyes vírust rejt az online képeslap?

2009.04.13. 17:24
33 hozzászólás

2008 júliusa után újra tombol az interneten a Hallmark online képeslapküldő szolgáltatást hírbehozó lánclevél. A szöveg szerint a képeslapon érkező vírus leégeti a merevlemezt. Hogy ez mit jelent pontosan, azt nem részletezi, de végül is mindegy is, a szöveg úgyis hoax.

A lánclevél

"Továbbítsátok sűrgősen levelezőpartnereiteknek: A ez elkövetkező napokban ha BÁRKITŐL, legyen az ismerős, rokon vagy
barát a HOLLMARK-on keresztül képeslapot kaptok ne nyissátok ki!
Megnyitáskor a C merevlemezt "égeti" le.
A CNN tette közzé a felhívást, maga a vírus nagyon agresszív és a MICROSOFT is roppant
veszélyesnek nyilvánította.
Tegnap fedezték fel és még nem találták
meg a megfelelő vírusírtót."

A tények

Ahogy arról a hoaxvadász Snopes.com is beszámol, a CNN soha nem tett közzé hasonló felhívást.

A vírusirtó cégek jelentése szerint Hallmark (amit a magyar lánclevél kreatívan Hollmarknak ír) képeslapküldő nem vírusos, vigyázni kell azonban, mert ez a tény nem jelenti azt, hogy képeslapos trójaik, vírusok nem léteznek. Sajnos vannak ilyenek, ráadásul igen kreatívan változtatják a levél szövegezését. (A hallmarkos lánclevél kísértetiesen hasonlít egy 2007-es hoaxra, ami szintén azzal riogatott, hogy egy vírus miatt elég a merevlemez és szintén kamu volt.)

A hallmarkos lánclevél kamu, felesleges továbbküldeni. Nem árt viszont óvakodni az általános megfogalmazással érkező, továbbított levelektől, amelyekben csak annyi szerepel, hogy kapott egy képeslapot.

A Hallmark vállalatot egyébként 1910-ben alapították, és az amerikai képeslapok felét még ma is ők gyártják. További érdekes infó, hogy Paris Hilton 2007-ben beperelte a céget, mert jogtalanul használták fotóit egy képeslaphoz. A kártyán a 'Dögös' és a 'Paris első napja pincérnőként' szöveg, valamint egy rajzolt pincérnő testen Paris feje volt látható.