Abraham Lincoln találta fel a Facebookot?

2012.05.10. 11:48

Egyetlen nap alatt több tízezren osztották meg a Facebookon, emellett blogokon és kommentekben is futótűzként terjed a szenzációs hír, ami szerint a legendás amerikai elnök, Abraham Lincoln találta volna fel a közösségi oldalakat. A sztori egy Nate St. Pierre nevű bloggerig vezethető vissza, aki azt állítja, a springfieldi Lincoln-múzeumban bukkant rá egy dokumentumra, ami felett eddig elsiklottak a történészek, és ami azt bizonyítja, Lincoln jó 150 évvel megelőzve az internetet, kitalált egy olyan médiát, ami meghökkentően emlékeztet a mai közösségi oldalakra.

A blogger a Springfield Gazette nevű újság 1845 december 24-i számára hivatkozik, és ilyen lap valóban létezett a XIX. században. St. Pierre szerint itt egy bemutatószámról van szó, amit Lincoln egy szabadalmi kérvény mellé, illusztrációként csatolt. A szabadalom egy új típusú újságról szólt, aminek személyre szabott verziói vannak, és amiben mindenki azt írja le, amit magáról és a gondolatairól meg akar osztani a város többi lakójával. A lap tördelése is egy Facebook-üzenőfal logikai felépítését követi, profilképpel és személyes adatokkal kezdődik, aztán jönnek a rövidebb-hosszabb cikkek.

A Discovery News több olyan pontra is rámutat, amelyek bizonyítják, hogy álhírről van szó. Az állítólagos 1845-ös lapban egy 1847-es Lincoln-kép szerepel profilképként, ráadásul ebben az időben a nyomdatechnika még nem is tartott ott, hogy képpes legyen fényképeket sokszorosítani (metszetekkel dolgoztak). Az amerikai szabadalmi hivatal archívumában nem szerepel Lincoln állítólagosan elutasított kérvénye, és megtalálták a Springfield Gazette valódi számát is, amiből Photoshoppal készült Lincoln Facebookja.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM