Megint elindult az oltásellenes kampány

2012.10.08. 12:04

Kemény állításokat közöl a naturahirek.hu portál facebookon terjedő cikke, amelyben azért kampányolnak, hogy minél kevesebb szülő adasson be oltást a gyermekének. " Hivatalosan is bizonyított: az oltások károsak az egészségre!" - írja Labant Csaba, aki a hír forrásaként egy általa lektorált másik cikket jelöl meg. Ennek a cikknek az eredeti változatát egy külföldi oltásellenes szervezet szóvivője, Angelika Kögel-Schauz írta.

A Deutsches Ärzteblatt International német orvosi tudományos portálon a naturahirek.hu állításaival ellentétes következtetéseket találunk. A tudományos cikk egy német egészségügyi felmérés (KiGGS) eredményeit foglalja össze (ugyanazt, amit a naturahirek is emleget), de ebben a szerzők – tudósok, akiknek ez a szakterületük – azt írják: az allergia előfordulásának gyakorisága a gyermekekben és a kamaszokban nincs összefüggésben az illető oltottságával.

A naturahirek.hu azt állítja, hogy a kanyaró ellen beoltott gyermekek közül százból hat az oltás ellenére is kanyarós lesz. A kanyaró ellen be nem oltott gyermekeknél pedig 100-ból hozzávetőleg 10 esik át a betegségen, és szerez életreszóló védettséget. Csakhogy Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal  járványügyi főosztályának vezetője azt nyilatkozta nemrég egy orvosi lapnak, hogy a több országban felbukkant kanyarójárvány, ami Bulgáriában 22 áldozatot szedett, éppen a magas színvonalú átoltottság miatt kerülte el hazánkat. A naturalhirek.hu riogatását egyébként a Védőoltások blog darabokra szedte.

Az oltás ellen kampányolók teljesen megfeledkeznek arról, hogy számos halálos betegés eltűnése a vakcináknak köszönhető, valamint arról is hallgatnak, hogy bizonyos kórokozók több százmillió embert fertőztek meg világszerte, és évente milliók halálát okozzák. Pedig lenne ellenük védőoltás, csak azt nem mindenhol alkalmazzák.  • Tippek
  • Árfolyam