Milliókat vert át az ál-Morgan Freeman

2012.12.19. 19:01

Milliós nagyságrendű megosztást kapott Facebookon és Twitteren az a Morgan Freemannek tulajdonított rövid eszmefuttatás, amiben az Oscar-díjas színész a médiát teszi felelőssé az elmúlt hónapok amerikai lövöldözéseiért a Sandy Hook iskolában történt vérengzés kapcsán. Az ügyesen, bár kissé hatásvadász módon megírt pár bekezdés arról szól, hogy a tömeggyilkosokból a média sztárt csinál, míg az áldozatokról csak pár szót ejt. Az író azt feltételezi, hogy emiatt választotta Adam Lanza is az iskolát és a gyerekeket: azt akarta, hogy emlékezzen rá a világ, legyen inkább hírhedt szörny, mint egy szánalmas senki.

A színész a sajtósán keresztül közölte, nem ő írta a szöveget (nem is az ő Facebook-oldalán jelent meg). Freeman egyébként visszatérő hőse az online álhíreknek, néhány hónapja azt híresztelték, hogy meghalt, és mire ez eljutott hozzá is, hogy cáfolja, 900 ezren gyűltek össze a gyászoló facebookos csoportban.

A Reddit közössége időközben megtalálta a szöveg eredeti íróját, egy Mark keresztnevű kanadai férfit. Úgy tűnik, nem ő kezdte el Freeman neve alatt terjeszteni a gondolatait, hanem az ismerősi köréből kiszabaduló, továbbosztott bejegyzéshez csapta hozzá valaki később a színész személyét, mivel úgy gondolta, hogy ezzel nagyobb publicitást szerezhet azoknak. A szöveg magyar verziója várhatóan napokon belül fel fog bukkanni a Facebook hazai oldalain.

A newtowni mészárlással kapcsolatosan egyébként a legőrültebb összeesküvés-elméletek bukkantak fel az elmúlt napokban a közösségi médiában.