A bostoni robbantás sem ússza meg összeesküvés-elméletek nélkül

2013.04.16. 08:22
15 hozzászólás

Ahogy a vidám vagy vicces pillanatoknál sem kell sokat várni az mémes reakciókra, úgy lehet számítani a tragédiákat követő hoax- és elméletgyártási hullám elindulására is. A bostoni robbantás után még azelőtt elkezdett terjedni, hogy muszlim terroristák, észak-koreai merénylők vagy épp a CIA akciójáról van szó, hogy a hatóságok egyáltalán terrorcselekményként hivatkoztak volna a történtekre.

Egy érdekes történet a Facebookról jól megmutatja, milyen kevés elég ahhoz, hogy az emberek igazolva lássák a gyanút. Több, hasonló nevű csoportnál felmerült, hogy jóval azelőtt hozták létre őket, hogy a bombák felrobbantak volna a maraton befutójánál. Márpedig ez elég furcsa, ha egy Thoughts go out to all involved in the Boston Explosions (Lélekben a bostoni robbantás áldozataival vagyunk) nevű csoportól van szó, mi más lehetne a magyarázat, mint hogy a robbantó jó előre létrehozta volna a Facebook-oldalt?

Például az, ami valójában történt: egy már korábban is létező, de más néven futó csoport gazdája megváltoztatta a csoport nevét az eseményeket követő percekben. Több ilyen csoport is van a Facebookon, a névváltás oka változó. Van, aki a könnyen felszedhető lájkokat látja a dologban, van, aki trollkodásra, további összeesküvés-elméletek futtatására használja, és olyan is akad, akit valóban a jószándék vezet. Mivel az emberek ilyenkor (is) általában lusták visszaolvasni, folyamatosan a felszínen marad a kérdés, annak ellenére, hogy az egyik ilyen csoport gazdája közvetlenül a névváltás után ki is írta a csoport falára, hogy mi történt.

Szintén a közösségi média megbízhatatlanságát mutatja az a kép, ami annak a nyolcéves kislánynak állít emléket, aki a kép szerint szintén a robbantás áldozata lett. A HopeForBoston nevű Twitter-felhasználótól indult, pillanatnyilag hatvanezer megosztásnál járó üzenetben az áll, hogy a kislány a Sandy Hook Általános Iskolábanlelőtt gyerekek emlékéért futott, amikor a célvonal közelében felrobbanó bombák őt magát is megölték.

A képpel több probléma is van. Bár az áldozatok között valóban van egy nyolcéves gyerek, az nem lány, hanem fiú. Ráadásul ha vetünk egy pillantást a képen futó lány rajtszámára, láthatjuk, hogy a felvétel egy teljesen más versenyen készült, a beteg gyerekeket támogató Joe Casella alapítvány jótékonysági futásán.

Persze ettől még előfordulhatna, hogy a kislány valóban meghalt a bostoni maratonon, csak ott nem készült róla kép, de az alapítvány Facebook-oldalán is kiírták már, hogy a neten keringő felvétel és információ hamis. A twittercsatorna tulajdonosa időközben maga is ráébredt a hibára, így egy újabb képpel próbálkozik, ezen már egy fiú fut. Az emberek éberségét és gyanakvását jól jelzi, hogy már azt is 22 ezren osztották tovább.

A harmadik, szintén rengetegszer megosztott képen azt látjuk, hogy a robbanás pillanatában az egyik szomszédos toronyház tetején épp sétál valaki. A terjedő kép drámai hatását növeli, hogy a készítő több lépcsőben rá is közelít a tetőn álló figurára, és valóban, ott van valaki.

Azon túl, hogy egy közepesen képzett Photoshop-mágus nagyjából három perc alatt okosít meg úgy bármilyen képet, hogy azon egy közeli toronyház legyen, robbanással és tetőkön sétáló emberekkel, tegyük fel egy pillanatra, hogy a kép valódi, és tényleg sétált ott valaki. Vajon mi a valószínűbb, hogy valaki a tetőről nézte Észak-Amerika egyik legismertebb és legnépszerűbb atlétikai eseményét, vagy hogy valóban sikerült lefényképezni a merénylőt, aki valamiért nem az utcán, a tömegben elrejtőzve, hanem a tetőn állva nyomta meg a gombot?

rXwUghm
Fotó: imgur.com

A robbantást egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára. Az események után szinte azonnal őrizetbe vett férfit sem gyanúsítottként tartják számon a helyi lapok és a nagy hírcsatornák. Több forrás szerint térfigyelő kamerák rögzítettek egy gyanúsnak tűnő hátizsákos embert húsz perccel a robbantások előtt – ezek a felvételek, ha léteznek egyáltalán, egyelőre nem nyilvánosak.

Ahhoz sem kellett sok idő, hogy elinduljanak az első hamis adománygyűjtések. Az egyik első ilyen egy _Bostonmarathon nevű twittercsatornán tűnt fel, és azt ígérte, hogy minden egyes továbbosztásért 1 dollárt fizetnek majd a robbantás áldozatainak. Nagy kár, hogy az egészből egy szó sem igaz, mert ötvenezernél is többen osztották meg az üzenetet, de a Twitter végül felfüggesztette a csatornát, így az üzenet már nem érhető el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!