3 napig nem lesz internet Magyarországon?

2013.06.03. 12:13

A webhir.com nevű, kétes eredetű oldal azt terjeszti, hogy „2 hét múlva, azaz 15. elvágják egész Magyarország internet hozzáférését”. Sajnos sokan elhitték az álhírt, a Facebookon rengeteg megosztást kapott a furcsa információ. Az indoklás szerint a magyarországi internetszünetre azért van szükség, mert több új „szuperszámítógépet állítanak csatasorba”, mivel állítólag a mostaniak elavultak, az újak viszont négyszer olyan gyorsak lesznek.

Untitled-1

Az állítások több sebből is véreznek: először is, bár a magyar internet tényleg eléggé központosított, a legtöbb adatforgalom külföldi országok felé a Budapest Internet Exchange-n (BIX) keresztül folyik (ami egy hatalmas szerverterem a Victor Hugo utcában), ezért akkor sem maradna teljesen internet nélkül az ország, ha az egész központ kiesne: néhány nemzetközi szolgáltatónak van közvetlen, a BIX-et megkerülő külföldi összeköttetése is.

Másodszor: nem igaz, hogy a magyar adatforgalmat kiszolgáló szerverek elavultak lennének. Nyilván különböző életkorú, technikai fejlettségű gépekről beszélünk, és pont ez a lényeg: ezeket folyamatosan cserélik. Nem asztali gépekről van szó, ahol le kell állítani az egészet, ha mondjuk kicserélnénk a videokártyát, hanem célhardverekről, amiknél például nyugodtan lehet merevlemezt cserélni a gép leállítása nélkül. De egy vagy akár több gép kiesése sem okoz problémát, hiszen hálózatba kötött, redundáns megoldásokat alkalmaznak. Az már csak hab a tortán, hogy a hír forrásaként megjelölt, Nemzeti Internet Fejlesztési Hivatal egyszerűen nem létezik.

Nyerészkedők

A webhir.com-ra egyébként érdemes ezen a híren kívül is pár pillantást vetni: a doménnevüket névtelenül regisztrálták, és minden jel arra mutat, hogy a készítők egyetlen célja a pénzszerzés, mindegy, milyen eszközökkel. A híreket például csak akkor lehet végigolvasni, ha lájkoljuk a Facebook-oldalt. A taktikájuk működik, már több mint 18 ezer lájkolójuk van.

A tartalom siralmas: lényegében mindegy miről van szó, csak minél szenzációhajhászabb legyen: képesek voltak például megírni, hogy most szerdán elhunyt Steve Jobs. Mostanra letörölték, de volt olyan álhír is, hogy a botrány miatt öngyilkos lett Szepesi Niki egyik szeretője, ezen kívül felkapnak időről időre visszatérő népszerű témákat, például, hogy mit titkol a gyógyszeripar, vagy mekkora hazugság az egész oltásrendszer.

Természetesen az oldal tele van szórva hirdetésekkel. Valakinek egyelőre jó üzlet a facebookos kényszerlájkoltatásra és a hiszékenységre építeni.