Lázár János lesz az Origo új főszerkesztője?

2014.06.05. 16:52
19 hozzászólás
Németh Szilárd használt gyerekeket árul, Vadai Ágnes lángoló rénszarvassal tart Felcsút felé, és történt valami fura dolog abban a számozott figurás labdarugdosó játékban is.

Lázár János lesz az Origo új főszerkesztője – írja a BBC Business rovata. A hírportál azt írja, Lázár szomorú volt az Origo róla szóló cikkeitől, ezért megegyezett az Origo üzemeltetőjével, a Magyar Telekommal, hogy ő lesz az oldal új főszerkesztője.

Mielőtt megosztaná ezt a hülyeséget a Facebookon, előbb álmélkodjon el rajta, hogy hányan hihetik el a fenti ökörséget, csak mert egy hitelesnek tűnő linket helyeztünk el az első bekezdésben. Lázár természetesen nem lesz az Origo főszerkesztője, de a fenti link jól mutatja, milyen könnyű átverni másokat könnyen hamisítható oldalakkal.

A titok nyitja a Next Web egyik alkalmazása. Az oldal munkatársa, Alexander Griffioen készítette a weboldalakat pillanatok alatt átíró programot; ez a Shrturl.co címen érhető el.

A meghekkelt oldalakon természetesen semmi nem történik, viszont az átszerkesztett cikkeket elmenthetjük. Az ilyenkor kapott rövid linkeket máris továbbküldhetjük az ismerőseinknek, ha szeretnénk a frászt hozni rájuk a hitelesnek tűnő álhírekkel. Mivel sokan használnak linkrövidítőket – például a mikroblogokon, ahol minden karakter számít –, sokan nem fognak gyanút, amikor eléjük kerül a módosított cikk.

Vadai Ágnes és a lángoló rénszarvas

Az álca persze nem tökéletes; az általunk szerkesztett hamisított Index címlap is szenved még néhány kezdeti hibától. A Venne használt gyereket ettől az embertől? című vezércikk címének első sora például a fenti linkre kattintva rálóg a képre, ami így olvashatatlan lesz. Az viszont okos, hogy a címeket simán át lehet írni több sorosra: az Ellopták az elszegényedett Pintér Sándor Wartburgját egy krisnás ingyenkonyha elől c. álhír például eredetileg egysoros volt.

A speciális formátumokat még nem kezeli túl jól a program; a vezető melletti anyag például eredetileg aláhúzott kiemeléses forma volt, a kezelés után viszont sima szöveg lett belőle. A Napirajznál látszik, ahogy a szöveg rálóg a képre, akárcsak a vezető anyagnál.

Egyszerűbb átverésekre még így is alkalmas a program, úgyhogy nyugodtan fogadja gyanakodva, ha furcsa linkekről kap hitelesnek tűnő forrásból származó, de hihetetlenül hangzó híreket. Egy viccet viszont csak egyszer lehet elsütni: a hamisított oldalak linkjei csak 48 óráig működnek.